Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka warzywno-makaronowa z mięsem mielonym

Zapiekanka warzywno-makaronowa z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4504

Dodano:

Odsłon: 3799

Nie chcesz stać pół dnia przy garach gotując obiad? Wypróbuj ten przepis. Raz dwa przygotujesz bazę do dania, a reszta dokończy się już sama w piekarniku. Efekt będzie wyśmienity!

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W osolonej wodzie gotować makaron przez ok. 7 min. Ważne aby był al dente.

  2. W między czasie pokroić cebulę w pióra, a czosnek przecisnąć przez praskę.

  3. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć.i

  4. Następnie dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem i smażyć przez ok. 10 min.

  5. W misce wymieszać przecier pomidorowy z przyprawą grecką. Aby było więcej sosu można dolać odrobinę wody.

  6. Gotowe mięso i ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać połową sosu.

  7. Następnie dodać warzywa i polać resztą sosu.

  8. Przygotowane danie włożyć do zimnego piekarnika i zapiekać przez ok. 30 min w temperaturze 160 stopni. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.

  9. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.

  10. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 27 kwietnia 2016 Świetna i bardzo smakowita zapiekanka :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń