Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prezentowany przeze mnie przepis jest prostym sposobem na aromatyczny, smaczny i sycący obiad.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18730
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9514
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4079
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 688
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 349
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18730
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9514
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4079
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 688
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 349
Składniki
Nasze danie zaczynamy od namoczenia garści suszonych grzybów, które odstawiamy na noc. Następnego dnia zaczynamy przygotowanie od ugotowania kaszy gryczanej z dodatkiem kostki rosołowej. W tym czasie myjemy i oczyszczamy wątróbkę, a następnie podsmażamy ją na odrobinie oleju. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną cebulkę, a gdy ta się zarumieni, dodajemy odsączone grzyby i dusimy przez chwilę. Następnie do duszącej się cebulki i grzybów, dodajemy usmażoną wątróbkę, doprawiamy solą i jeszcze przez chwilę dusimy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ugotowaną kaszę gryczaną, garść suszonych śliwek, podduszoną wątróbkę, grzybki i cebulkę z patelni oraz doprawiamy suszonym tymiankiem i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i podlewamy wodą z suszonych grzybów. Na koniec posypujemy wszystko startym serem Mozzarella. Następnie wkładamy naszą potrawę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 20 minut (nie przykrywany naszej zapiekanki podczas pieczenia).
Na sam koniec posypujemy zapiekankę świeżym oregano lub też innymi ziołami: bazylią, majerankiem lub tymiankiem. Życzę smacznego!