Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prezentowany przeze mnie przepis jest prostym sposobem na aromatyczny, smaczny i sycący obiad.
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5698
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 1352
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 192
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5698
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 1352
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 192
Składniki
Nasze danie zaczynamy od namoczenia garści suszonych grzybów, które odstawiamy na noc. Następnego dnia zaczynamy przygotowanie od ugotowania kaszy gryczanej z dodatkiem kostki rosołowej. W tym czasie myjemy i oczyszczamy wątróbkę, a następnie podsmażamy ją na odrobinie oleju. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną cebulkę, a gdy ta się zarumieni, dodajemy odsączone grzyby i dusimy przez chwilę. Następnie do duszącej się cebulki i grzybów, dodajemy usmażoną wątróbkę, doprawiamy solą i jeszcze przez chwilę dusimy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ugotowaną kaszę gryczaną, garść suszonych śliwek, podduszoną wątróbkę, grzybki i cebulkę z patelni oraz doprawiamy suszonym tymiankiem i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i podlewamy wodą z suszonych grzybów. Na koniec posypujemy wszystko startym serem Mozzarella. Następnie wkładamy naszą potrawę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 20 minut (nie przykrywany naszej zapiekanki podczas pieczenia).
Na sam koniec posypujemy zapiekankę świeżym oregano lub też innymi ziołami: bazylią, majerankiem lub tymiankiem. Życzę smacznego!