Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka wiejska z kaszą gryczaną

Zapiekanka wiejska z kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 26218

Dodano:

Odsłon: 3274

Prezentowany przeze mnie przepis jest prostym sposobem na aromatyczny, smaczny i sycący obiad.

Składniki

  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • suszone grzyby
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • ser mozzarella
  • suszone śliwki
  • suszony tymianek
  • pieprz
  • świeże oregano
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka wiejska z kaszą gryczaną

Przygotowanie

  1. Nasze danie zaczynamy od namoczenia garści suszonych grzybów, które odstawiamy na noc.

    Następnego dnia zaczynamy przygotowanie od ugotowania kaszy gryczanej z dodatkiem kostki rosołowej.

    W tym czasie myjemy i oczyszczamy wątróbkę, a następnie podsmażamy ją na odrobinie oleju. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną cebulkę, a gdy ta się zarumieni, dodajemy odsączone grzyby i dusimy przez chwilę. Następnie do duszącej się cebulki i grzybów, dodajemy usmażoną wątróbkę, doprawiamy solą i jeszcze przez chwilę dusimy.

    Do naczynia żaroodpornego wkładamy ugotowaną kaszę gryczaną, garść suszonych śliwek, podduszoną wątróbkę, grzybki i cebulkę z patelni oraz doprawiamy suszonym tymiankiem i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i podlewamy wodą z suszonych grzybów. Na koniec posypujemy wszystko startym serem Mozzarella.

    Następnie wkładamy naszą potrawę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 20 minut (nie przykrywany naszej zapiekanki podczas pieczenia).

  2. Na sam koniec posypujemy zapiekankę świeżym oregano lub też innymi ziołami: bazylią, majerankiem lub tymiankiem.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń