Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis, którym teraz chcielibyśmy się z wami podzielić, patrząc na ilość składników wygląda może na czasochłonny i drogi. Ale tak na prawdę jest to danie bardzo łatwe w wykonaniu, tanie, a co najważniejsze smaczne, a dzięki kaszy jaglanej chyba też zdrowe :D ?!.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2099
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 167
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1108
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1192
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12045
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2099
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 167
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1108
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1192
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12045
Składniki
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i zalewamy 3 szklankami wody. Gdy zacznie się gotować, czekamy około 3-4 minuty, po czym owijamy garnek w ręcznik i dajemy pod poduszki do łóżka :D metodą naszych babć na 40-45 minut. Wtedy powinna stać się sypka.
Cebulę kroimy drobno, a kiełbaski w talarki o grubości ok. 0.5 cm. Przesmażamy wszystko na dobrze rozgrzanej patelni od 3 do 5 minut. Paprykę kroimy w drobną kostkę, a pomidory w plastry.
Pomidory z puszki wrzucamy do wysokiego naczynia dodajemy pokruszone kromki, starty żółty ser wszystko blendując. Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą(lub masłem).
Gdy minie 40 minut wyciągamy naszą kaszę i układamy jej warstwę na dnie naczynia o grubości mniej więcej 1 cm.
Następnie polewamy ją wcześniej przygotowanym sosem. Rozprowadzamy po naczyniu kiełbasę z cebulą, a w następnej kolejności posypujemy startym serem. Można teraz przyprawić ulubionymi przyprawami np. oregano, curry itd.
Teraz w naczyniu lądują pomidory wraz z papryką czerwoną, po czym dodajemy kolejną warstwę kaszy jaglanej i niestety my musieliśmy na tym etapie zakończyć nasza „układankę” i wszystko polać sosem, ponieważ mieliśmy za małe i za niskie naczynie do zapiekania :) Ale wy jak najbardziej dalej możecie działać :D. A tak to zapiekankę wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie odkrywamy naczynie i posypujemy resztą startego żółtego sera, wkładając jeszcze na jakieś 3-4 minuty, żeby ser ładnie się rozpuścił po całości ;).