Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z białą kiełbasą na kaszy jaglanej

Zapiekanka z białą kiełbasą na kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 175

Przepis, którym teraz chcielibyśmy się z wami podzielić, patrząc na ilość składników wygląda może na czasochłonny i drogi. Ale tak na prawdę jest to danie bardzo łatwe w wykonaniu, tanie, a co najważniejsze smaczne, a dzięki kaszy jaglanej chyba też zdrowe :D ?!.

Składniki

  • 3-4 kiełbaski białe
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • Połowa dużej papryki czerwonej
  • 1 duży pomidor lub 2 średniej wielkości
  • Ser żółty tarty 20 dag
  • Połowa dużej cebuli
  • Przyprawy suszone: u nas było to: oregano, zioła prowansalskie, curry, papryka czerwona i szczypta chilli
  • Pieprz i sól
  • Puszka pomidorów w całości
  • 1-2 kromki ciemnego pieczywa
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i zalewamy 3 szklankami wody. Gdy zacznie się gotować, czekamy około 3-4 minuty, po czym owijamy garnek w ręcznik i dajemy pod poduszki do łóżka :D metodą naszych babć na 40-45 minut. Wtedy powinna stać się sypka.

  2. Cebulę kroimy drobno, a kiełbaski w talarki o grubości ok. 0.5 cm. Przesmażamy wszystko na dobrze rozgrzanej patelni od 3 do 5 minut. Paprykę kroimy w drobną kostkę, a pomidory w plastry.

  3. Pomidory z puszki wrzucamy do wysokiego naczynia dodajemy pokruszone kromki, starty żółty ser wszystko blendując. Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą(lub masłem).

  4. Gdy minie 40 minut wyciągamy naszą kaszę i układamy jej warstwę na dnie naczynia o grubości mniej więcej 1 cm.

  5. Następnie polewamy ją wcześniej przygotowanym sosem. Rozprowadzamy po naczyniu kiełbasę z cebulą, a w następnej kolejności posypujemy startym serem. Można teraz przyprawić ulubionymi przyprawami np. oregano, curry itd.

  6. Teraz w naczyniu lądują pomidory wraz z papryką czerwoną, po czym dodajemy kolejną warstwę kaszy jaglanej i niestety my musieliśmy na tym etapie zakończyć nasza „układankę” i wszystko polać sosem, ponieważ mieliśmy za małe i za niskie naczynie do zapiekania :) Ale wy jak najbardziej dalej możecie działać :D. A tak to zapiekankę wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie odkrywamy naczynie i posypujemy resztą startego żółtego sera, wkładając jeszcze na jakieś 3-4 minuty, żeby ser ładnie się rozpuścił po całości ;).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń