Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z brokułem i kurczakiem to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Możesz wykorzystać do niej składniki, które zalegają w Twojej lodówce, np. ziemniaki z wczorajszego obiadu albo kawałek podsuszonego sera. A jeśli akurat nie potrzebujesz pozbyć się zapasów, przygotuj zapiekankę krok po kroku według poniższego przepisu.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 165
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4241
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 165
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4241
Składniki
Oczyść filet z kurczaka i pokrój na nieduże kawałki. Obtocz w oliwie, oprósz słodką papryką, curry i odrobiną soli. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie podsmaż kurczaka na złocisty kolor. Nie musisz już natłuszczać patelni.
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Rozdziel różyczki brokułu, usuwając głąb. Obgotuj ziemniaki na parze przez 15 minut. W połowie gotowania dołóż różyczki brokułu. Tak przygotowane warzywa możesz oprószyć solą.
Wymieszaj dokładnie śmietanę z rozkłóconym jajkiem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą chili i oregano. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę ziemniaków z różyczkami brokułu. Zalej je częścią śmietanowego sosu. Na wierzchu rozłóż kawałki kurczaka i przysyp je częścią sera. Ułóż kolejną warstwę z ziemniaków i brokułu, zalej resztą sosu i posyp resztą sera.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około pół godziny. Podawaj oprószoną świeżymi ziołami.