Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z cukinią i makaronem to niezwykle proste i smakowite danie, którym naje się do syta kilka osób.
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 23
Pychota. Polecam.
Odsłon: 250
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 9713
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4584
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 23
Pychota. Polecam.
Odsłon: 250
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 9713
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4584
Składniki
Ugotuj makaron al dente. Odcedź.
Umyj cukinie i pokrój na plastry grubości 3-4 mm. Posyp solą i odstaw na 15 minut. Odlej sok, który puściły cukinie i osusz plastry ręcznikiem papierowym.
Obierz ząbki czosnku i pokrój na plasterki. Z papryczki chili usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kosteczkę.
Podgrzej w głębokiej patelni oliwę. Wysmaż czosnek na złocisty kolor. Wyłów plasterki czosnku z gorącego tłuszczu i podsmaż na nim chili. Po chwili dołóż na patelnię plastry cukinii i smaż je przez kilka minut, co pewien czas obracając na drugą stronę.
Zdejmij z patelni cukinię. Wyłącz palnik i wsyp na patelnię ugotowany makaron. Wymieszaj z tłuszczem. Oprósz posiekaną pietruszką i ponownie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pokrój pomidory na plastry. Skrop odrobiną oliwy i lekko posól. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę z połowy makaronu z oliwą. Wyłóż połowę plastrów cukinii i pomidorów. Oprósz połową sera. Powtórz układanie wszystkich warstw. Tak przygotowaną zapiekankę z cukinią i makaronem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut.