Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia i ser cheddar to połączenie idealne! Wraz z kremowym sosem stworzysz proste danie z piekarnika. Zapiekanka z cukinią i serem może być też urozmaicona o inne warzywa, które masz w lodówce.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 25
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 27
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 25
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 1970
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 25
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 27
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 25
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 1970
Składniki
Cukinie umyj, pokrój w cienkie plastry, a następnie oprósz solą i pieprzem. Odstaw na kilkanaście minut, aby zmiękły.
W tym czasie posiekaj w piórka cebulę, a ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Rozgrzej olej, a następnie zeszklij cebulę i czosnek. Odstaw. Na tej samej patelni podsmaż odsączoną z soku cukinię z każdej strony po 2 minuty.
W rondelku rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę. Energicznie mieszaj. Stopniowo dodawaj mleko i nie przestawaj mieszać. Sos powinien po chwili zrobić się gęsty. Wtedy dopraw go gałką muszkatołową, tymiankiem, papryką słodką, solą i pieprzem. Odstaw.
Na spód naczynia żaroodpornego wylej łyżkę sosu i rozprowadź. Ułóż pierwszą warstwę cukinii, przełóż farsz i wysyp połowę tartego sera. Wlej połowę przygotowanego sosu. Ułóż kolejną warstwę cukinii. Zalej ponownie beszamelem i posyp serem.
Tak przygotowaną zapiekankę z cukinią i serem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.