Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia i ser cheddar to połączenie idealne! Wraz z kremowym sosem stworzysz proste danie z piekarnika. Zapiekanka z cukinią i serem może być też urozmaicona o inne warzywa, które masz w lodówce.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1609
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 358
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1609
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 358
Składniki
Cukinie umyj, pokrój w cienkie plastry, a następnie oprósz solą i pieprzem. Odstaw na kilkanaście minut, aby zmiękły.
W tym czasie posiekaj w piórka cebulę, a ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Rozgrzej olej, a następnie zeszklij cebulę i czosnek. Odstaw. Na tej samej patelni podsmaż odsączoną z soku cukinię z każdej strony po 2 minuty.
W rondelku rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę. Energicznie mieszaj. Stopniowo dodawaj mleko i nie przestawaj mieszać. Sos powinien po chwili zrobić się gęsty. Wtedy dopraw go gałką muszkatołową, tymiankiem, papryką słodką, solą i pieprzem. Odstaw.
Na spód naczynia żaroodpornego wylej łyżkę sosu i rozprowadź. Ułóż pierwszą warstwę cukinii, przełóż farsz i wysyp połowę tartego sera. Wlej połowę przygotowanego sosu. Ułóż kolejną warstwę cukinii. Zalej ponownie beszamelem i posyp serem.
Tak przygotowaną zapiekankę z cukinią i serem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.