Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia i ser cheddar to połączenie idealne! Wraz z kremowym sosem stworzysz proste danie z piekarnika. Zapiekanka z cukinią i serem może być też urozmaicona o inne warzywa, które masz w lodówce.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2313
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4399
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1337
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 320
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2313
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4399
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1337
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 320
Składniki
Cukinie umyj, pokrój w cienkie plastry, a następnie oprósz solą i pieprzem. Odstaw na kilkanaście minut, aby zmiękły.
W tym czasie posiekaj w piórka cebulę, a ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Rozgrzej olej, a następnie zeszklij cebulę i czosnek. Odstaw. Na tej samej patelni podsmaż odsączoną z soku cukinię z każdej strony po 2 minuty.
W rondelku rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę. Energicznie mieszaj. Stopniowo dodawaj mleko i nie przestawaj mieszać. Sos powinien po chwili zrobić się gęsty. Wtedy dopraw go gałką muszkatołową, tymiankiem, papryką słodką, solą i pieprzem. Odstaw.
Na spód naczynia żaroodpornego wylej łyżkę sosu i rozprowadź. Ułóż pierwszą warstwę cukinii, przełóż farsz i wysyp połowę tartego sera. Wlej połowę przygotowanego sosu. Ułóż kolejną warstwę cukinii. Zalej ponownie beszamelem i posyp serem.
Tak przygotowaną zapiekankę z cukinią i serem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.