Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka składników wystarczy, żeby przygotować pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Przepis na zapiekankę z cukinii z serem cheddar pochodzi z 529. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 140
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 273
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 272
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 15054
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 140
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 273
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 272
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 15054
Składniki
Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dorzucić posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę.
Do cukinii zetrzeć połowę sera cheddar - na tarce jarzynowej. Dodać cebulę z czosnkiem. Wybić jajka. Wymieszać i dobrze wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (wcześniej dobrze wysmarować je masłem).
Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po 40 minutach posypać resztą startego sera.
Na stół podawać w naczyniu, w którym potrawa się piekła. Można udekorować, np. świeżym tymiankiem.