Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dla oszczędnych - lekka zapiekanka z kaszy gryczanej z dodatkiem świeżych liści szpinaku oraz jajkami. Banalnie prosta do zrobienia i niesamowicie smaczna
Naczynie żaroodporne
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1137
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 85
Masz ochotę zrobić domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest to trudny...
Odsłon: 10535
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1137
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 85
Masz ochotę zrobić domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest to trudny...
Odsłon: 10535
Składniki
Odmierzamy niepełnie 2,5 szklanki wody (około 600 ml), przelewamy do garnka, dodajemy płaską łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy kaszę gryczaną i gotujemy do momentu wyparowania wody.
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy masło, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy liście młodego szpinaku i smażymy.
Ser żółty ścieramy na dużych oczkach.
Do ugotowanej kaszy gryczanej dodajemy podsmażony szpinak oraz starty ser. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego (możemy upiec zapiekankę w jednym naczyniu lub podzielić ją na porcje i zapiec w 4 naczyniach do zapiekania o pojemności około 250 ml). Powierzchnię zapiekanki wyrównujemy, na środku rozbijamy jajka.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Gotową zapiekankę możemy jeść solo lub w towarzystwie pieczonego mięsa i surówki.