Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosta i aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i przyprawą gyros
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10766
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6196
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5368
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13101
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4841
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10766
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6196
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5368
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13101
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4841
Składniki
kurczaka kroimy w średnią kostkę, mieszamy z 1 łyżką oleju oraz przyprawą gyros i odstawiamy na pół godziny, po tym czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy, aż ładnie się zrumieni
ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm
ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
ogórki konserwowe kroimy w kostkę
z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
ser ścieramy na tarce o grubych oczkach
kukurydzę odsączamy
teraz przystępujemy do złożenia zapiekanki: dno naczynia żaroodpornego (wybieramy takie z przykryciem) smarujemy łyżką oleju i układamy plasterki ziemniaków, solimy, a potem układamy połowę ryżu, na tej warstwie rozsmarowujemy dwie łyżki majonezu i dwie łyżki ketchupu, teraz rozkładamy połowę sera, a na serze rozkładamy po kolei kurczaka, kukurydzę, paprykę i ogórki, na koniec układamy pozostały ryż, który smarujemy pozostałym majonezem i ketchupem, wierzch posypujemy pozostałym serem
teraz zapiekankę przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na godzinę, na 15 min przed upływem tego czasu możemy odkryć naczynie, aby wierzch zapiekanki się przyrumienił, no i gotowe
zapiekankę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki w towarzystwie ogórków konserwowych, smacznego