Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosta i aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i przyprawą gyros
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 120
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 124
Klops albo inaczej pieczeń rzymska z pieczarkami. Proste pyszne danie obiadow...
Odsłon: 375
Pożywny ryż z dodatkiem warzyw może stanowić dodatek do orientalnego lub swoj...
Odsłon: 215
Delikatne naleśniki wypełnione pełnym smaku farszem pieczarkowo-cebulkowym ob...
Odsłon: 3722
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 120
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 124
Klops albo inaczej pieczeń rzymska z pieczarkami. Proste pyszne danie obiadow...
Odsłon: 375
Pożywny ryż z dodatkiem warzyw może stanowić dodatek do orientalnego lub swoj...
Odsłon: 215
Delikatne naleśniki wypełnione pełnym smaku farszem pieczarkowo-cebulkowym ob...
Odsłon: 3722
Składniki
kurczaka kroimy w średnią kostkę, mieszamy z 1 łyżką oleju oraz przyprawą gyros i odstawiamy na pół godziny, po tym czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy, aż ładnie się zrumieni
ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm
ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
ogórki konserwowe kroimy w kostkę
z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
ser ścieramy na tarce o grubych oczkach
kukurydzę odsączamy
teraz przystępujemy do złożenia zapiekanki: dno naczynia żaroodpornego (wybieramy takie z przykryciem) smarujemy łyżką oleju i układamy plasterki ziemniaków, solimy, a potem układamy połowę ryżu, na tej warstwie rozsmarowujemy dwie łyżki majonezu i dwie łyżki ketchupu, teraz rozkładamy połowę sera, a na serze rozkładamy po kolei kurczaka, kukurydzę, paprykę i ogórki, na koniec układamy pozostały ryż, który smarujemy pozostałym majonezem i ketchupem, wierzch posypujemy pozostałym serem
teraz zapiekankę przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na godzinę, na 15 min przed upływem tego czasu możemy odkryć naczynie, aby wierzch zapiekanki się przyrumienił, no i gotowe
zapiekankę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki w towarzystwie ogórków konserwowych, smacznego