Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ryż, kurczak i warzywa, czyli wszystko, co lubimy w jednej zapiekance
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3745
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 694
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3745
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 694
Składniki
kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i chili, odstawiamy na 15 min
ryż zalewamy wrzątkiem (około 1 litr), solimy i gotujemy 7-8 min, a potem odcedzamy na sitku
cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, seler kroimy w plasterki, kukurydzę, groszek i fasolkę odcedzamy z zalewy
kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju, jak już się zrumieni dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, dodajemy seler i smażymy jeszcze 5 min
czas na przygotowanie sosu: do miseczki wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, majonez, czosnek i sól, a potem dokładnie mieszamy
naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim warstwami: połowę ryżu, po połowie kukurydzy, groszku i fasolki, połowę kurczaka i połowę sosu, a potem znowu ryż, warzywa konserwowe, kurczaka i sos
tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20 minut
po 20 minutach zapiekankę posypujemy serem startym na dużych oczkach i zapiekamy kolejne 10 min, no i gotowe, smacznego ;-)