Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i sycący pomysł na obiad
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 513
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3569
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 2540
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30531
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 513
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3569
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 2540
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30531
Składniki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i odstawiamy.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w ziołach prowansalskich, soli i pieprzu. Smażymy je na rumiano. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy je, pod koniec duszenia dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Mięso, makaron, pieczarki i cebulę mieszamy ze sobą.
W misce roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego śmietanę. Dokładnie mieszamy, żeby składniki się połączyły i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujmy masłem i wkładamy wymieszane składniki, całość zalewamy sosem, a na wierzch ścieramy ser żółty. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem zapiekankę można posypać szczypiorkiem.