Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makrela w innym wydaniu:)
4 ugotowane już ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Pokrojone warzywa - cebula, por, marchew, pietruszka i seler - wrzucamy na patelnie z masłem i dusimy aż do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojony czosnek. Zaleca się pokrojenie marchewki, pietruszki i selera w słupki. Doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy na wyłożoną już warstwę ziemniaków. Na warzywa rozkładamy pokrojoną w małe kawałki makrelę. Tutaj cenna uwaga. W oryginalnym przepisie jest makrela wędzona na zimno, ponieważ jej mięso jest bardziej zwarte niż w pospolicie wędzonej makreli na ciepło. Jeżeli jednak nie będziemy mieli dostępu do takowej, pozostaje nam tylko ta wędzona na ciepło.
Po wyłożeniu warstwy makreli, kładziemy kolejną warstwę z pozostałych 2 ziemniaków. Posypujemy startym serem.
Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy nią całość zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Gdy powierzchnia będzie rumiana, zapiekanka jest gotowa do wyciągnięcia.
Świeża makrela pieczona w całości na plastrach cytryny oraz kawałkach selera...
Odsłon: 427
Oj jak dawno zabierałam się za zrobienie tych pierożków z ciastem szpinakowym...
Odsłon: 27
Przepis na pyszny i prosty deser ze śmietaną i owocami.
Odsłon: 7184
Kotleciki warzywne to aromatyczna, chrupiąca i pyszna przekąska dla dzieci i...
Odsłon: 16070
Pierwsze doświadczenie z tofu jest dla wielu osób rozczarowaniem. Spodziewają...
Odsłon: 143
Oj jak dawno zabierałam się za zrobienie tych pierożków z ciastem szpinakowym...
Odsłon: 27
Przepis na pyszny i prosty deser ze śmietaną i owocami.
Odsłon: 7184
Kotleciki warzywne to aromatyczna, chrupiąca i pyszna przekąska dla dzieci i...
Odsłon: 16070
Pierwsze doświadczenie z tofu jest dla wielu osób rozczarowaniem. Spodziewają...
Odsłon: 143
Składniki
4 ugotowane już ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Pokrojone warzywa - cebula, por, marchew, pietruszka i seler - wrzucamy na patelnie z masłem i dusimy aż do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojony czosnek. Zaleca się pokrojenie marchewki, pietruszki i selera w słupki. Doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy na wyłożoną już warstwę ziemniaków. Na warzywa rozkładamy pokrojoną w małe kawałki makrelę. Tutaj cenna uwaga. W oryginalnym przepisie jest makrela wędzona na zimno, ponieważ jej mięso jest bardziej zwarte niż w pospolicie wędzonej makreli na ciepło. Jeżeli jednak nie będziemy mieli dostępu do takowej, pozostaje nam tylko ta wędzona na ciepło.
Po wyłożeniu warstwy makreli, kładziemy kolejną warstwę z pozostałych 2 ziemniaków. Posypujemy startym serem.
Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy nią całość zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Gdy powierzchnia będzie rumiana, zapiekanka jest gotowa do wyciągnięcia.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak Kung Pao
Dania główne
Pierogi szpinakowe z mięsem z indyka
Dania główne
Mielone w pieczarkach z kapustą
Dania główne
Gulasz Polonez
Kurczak Kung Pao
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 4
Pierogi szpinakowe z mięsem z indyka
Oj jak dawno zabierałam się za zrobienie tych pierożków z ciastem szpinakowym...
Odsłon: 27