Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 327
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 69
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 67
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 46
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2336
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 327
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 69
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 67
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 46
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2336
Składniki
4 ugotowane już ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Pokrojone warzywa - cebula, por, marchew, pietruszka i seler - wrzucamy na patelnie z masłem i dusimy aż do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojony czosnek. Zaleca się pokrojenie marchewki, pietruszki i selera w słupki. Doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy na wyłożoną już warstwę ziemniaków. Na warzywa rozkładamy pokrojoną w małe kawałki makrelę. Tutaj cenna uwaga. W oryginalnym przepisie jest makrela wędzona na zimno, ponieważ jej mięso jest bardziej zwarte niż w pospolicie wędzonej makreli na ciepło. Jeżeli jednak nie będziemy mieli dostępu do takowej, pozostaje nam tylko ta wędzona na ciepło.
Po wyłożeniu warstwy makreli, kładziemy kolejną warstwę z pozostałych 2 ziemniaków. Posypujemy startym serem.
Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy nią całość zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Gdy powierzchnia będzie rumiana, zapiekanka jest gotowa do wyciągnięcia.