Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makrela w innym wydaniu:)
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 18946
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 417
Ziemniaki , to tradycyjna potrawa chłopów holenderskich i jedna z ulubionych...
Odsłon: 85
Rozgrzewający rosół ugotowany z ćwiartek kurczaka podany z makaronem nitki.
Odsłon: 52
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 18946
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 417
Ziemniaki , to tradycyjna potrawa chłopów holenderskich i jedna z ulubionych...
Odsłon: 85
Rozgrzewający rosół ugotowany z ćwiartek kurczaka podany z makaronem nitki.
Odsłon: 52
Składniki
4 ugotowane już ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Pokrojone warzywa - cebula, por, marchew, pietruszka i seler - wrzucamy na patelnie z masłem i dusimy aż do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojony czosnek. Zaleca się pokrojenie marchewki, pietruszki i selera w słupki. Doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy na wyłożoną już warstwę ziemniaków. Na warzywa rozkładamy pokrojoną w małe kawałki makrelę. Tutaj cenna uwaga. W oryginalnym przepisie jest makrela wędzona na zimno, ponieważ jej mięso jest bardziej zwarte niż w pospolicie wędzonej makreli na ciepło. Jeżeli jednak nie będziemy mieli dostępu do takowej, pozostaje nam tylko ta wędzona na ciepło.
Po wyłożeniu warstwy makreli, kładziemy kolejną warstwę z pozostałych 2 ziemniaków. Posypujemy startym serem.
Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy nią całość zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Gdy powierzchnia będzie rumiana, zapiekanka jest gotowa do wyciągnięcia.