Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10140
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2758
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1875
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 724
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3984
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10140
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2758
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1875
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 724
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3984
Składniki
4 ugotowane już ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Pokrojone warzywa - cebula, por, marchew, pietruszka i seler - wrzucamy na patelnie z masłem i dusimy aż do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojony czosnek. Zaleca się pokrojenie marchewki, pietruszki i selera w słupki. Doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy na wyłożoną już warstwę ziemniaków. Na warzywa rozkładamy pokrojoną w małe kawałki makrelę. Tutaj cenna uwaga. W oryginalnym przepisie jest makrela wędzona na zimno, ponieważ jej mięso jest bardziej zwarte niż w pospolicie wędzonej makreli na ciepło. Jeżeli jednak nie będziemy mieli dostępu do takowej, pozostaje nam tylko ta wędzona na ciepło.
Po wyłożeniu warstwy makreli, kładziemy kolejną warstwę z pozostałych 2 ziemniaków. Posypujemy startym serem.
Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy nią całość zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Gdy powierzchnia będzie rumiana, zapiekanka jest gotowa do wyciągnięcia.