Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z mięsem i krem pomarańczowy"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40473
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 424
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 203
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 387
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9314
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40473
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 424
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 203
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 387
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9314
Składniki
Kalafior oraz brokuł oczyść, podziel na różyczki. Warzywa obgotuj oddzielnie w osolonej wodzie, odcedź. Odstaw.
Obierz i drobno pokrój cebulę. Rozgrzej olej i ją zeszklij. Włóż mielone mięso i, mieszając, smaż około 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy, podlej wywarem i znów gotuj chwilę. Przypraw do smaku.
Gęsty mięsny sos przelej do naczynia żaroodpornego. Na nim ułóż różyczki brokuła i kalafiora. Na wierzchu połóż kleksy śmietany. Potrawę posyp bułką tartą. Wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia, posyp zapiekankę startym parmezanem albo pokruszonym serem pleśniowym.
4. Udekoruj listkami natki lub selera. Podaj z ziemniakami lub ryżem. Do przyrządzenia potrawy nadaje się także mięso z drobiu lub wołowe. Smaczna będzie także z dowolną kiełbasą.
Krem pomarańczowy z czekoladą: wsyp żelatynę do garnuszka, zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na kilka minut. Kiedy namięknie, podgrzewaj, mieszając, aby się rozpuściła.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę i wymieszaj ze skórką startą z pomarańczy. Wlej sok z pomarańczy. Dodaj zimną żelatynę i wymieszaj. Białka ubij na sztywno z łyżeczką cukru (muszą być sztywne i lśniące), i połącz z masą.
Przełóż krem do pucharków. Wstaw do lodówki, aby całkowicie stężał. Przed podaniem każdą porcję posyp startą czekoladą. Udekoruj cząstkami pomarańczy. W ten sam sposób możesz przyrządzić krem z cytryn, ale wtedy musisz dodać więcej cukru.Źródło: Takie jest życie