Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami"
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11858
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 109
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8518
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155323
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1157
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11858
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 109
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8518
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155323
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1157
Składniki
Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z masłem. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj mięso, smaż 20 minut. Ziemniaki obierz, gotuj 15 minut w osolonej wodzie, ostudź. Pokrój w plastry grubości około 1 centymetra. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem czosnkowym. Wyłóż połową ziemniaków, posyp tymiankiem, posmaruj połową musztardy. Na ziemniaki wyłóż mięso, posmaruj pozostałą musztardą, posyp startym serem, całość przykryj pozostałymi ziemniakami.
Wierzch zapiekanki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekaj w środkowej części piekarnika przez 50 minut.
Czas: około 1,5 godziny.Źródło: Dobry Tydzień