Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 36
Wariacja lodów limonkowych z większymi kawałkami skórki i mniejszą ilością cu...
Odsłon: 26
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 36
Wariacja lodów limonkowych z większymi kawałkami skórki i mniejszą ilością cu...
Odsłon: 26
Składniki
Zagotować w rondlu wodę, osolić ją. Do wrzątku włożyć torebki ryżu (torebki muszą być dobrze zanurzone). Ugotować je według przepisu na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, też pokroić w kostkę. Pieczarki usmażyć razem z cebulą, przyprawić. Ostudzony ryż wyjąć z torebek, połączyć z pieczarkami, jeszcze raz przyprawić do smaku. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. W ryżu zrobić łyżką 4 wgłębienia. W każde wbić jajko, oprószyć startym serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać 30 min. Zapiekankę kroić tak, by na talerzu znalazło się sadzone jajko.