Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zapiekanka z wyrazistym serem. Polecam na obiad !
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1144
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2060
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 490
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1144
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2060
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 490
Składniki
Szorujemy ziemniaki i w łupinach gotujemy w osolonej wodzie 20 min. potem studzimy. Gotujemy brukselkę i brokuły - ja użyłam mrożonych. Schab kroimy w paski, solimy i pieprzymy delikatnie mięso. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, wrzucamy schab i smażymy na złoty kolor, zdejmujemy z patelni na talerz.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki obieramy z łupiny i kroimy w plasterki , kładziemy je na spodzie naczynia w którym będziemy zapiekać. Na ziemniaki wykładamy podsmażony schab następnie podgotowaną brukselkę i brokuły. W misce mieszamy jajka ze śmietaną szczyptą soli i ziołami prowansalskimi i zalewamy naszą zapiekankę. Gorgonzolę kruszymy i posypujemy wierzch zapiekanki.
Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC , wkładamy zapiekankę i pieczemy około 15 min.
Smacznego :)