Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała, smaczna, niskokaloryczna zapiekanka w sam raz na letnie dni
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 108
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 145
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 243
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 108
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 145
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 243
Składniki
Płuczemy i kroimy szpinak na duże kawałki. Przesmażamy bez tłuszczu na patelni z dodatkiem 2 łyżek wody. W trakcie smażenia kroimy cebule w kostkę i czosnek w plasterki, w międzyczasie mieszając szpinak. Kroimy cukinie w bardzo cienkie plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym (wym. 19x27). Przesmażony szpinak przekładamy do miski i łączymy z surową cebulą i czosnkiem. Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek na sztywno dodając żółtka. Po otrzymaniu jednolitej masy jajecznej łączymy ją z przygotowanym szpinakiem. Dodajemy drobno posiekany koperek i pieprz. Otrzymaną mieszanie przekładamy na wcześniej przygotowana, pokrojoną cukinie w naczyniu żaroodpornym. Na wyłożoną masę szpinakową kruszymy drobno biały ser. Można na wierzchu posypać również koperkiem.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Podajemy na ciepło razem ze szklanką dobrze schłodzonego kefiru.