Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieco inna wersja zapiekanki ziemniaczanej, na pewno bardziej delikatna w smaku. Doskonała kiedy nie wiesz co zrobić z nadmiarem szynki lub ziemniaki nie są pierwszej młodości.
Ziemniaki obierz, umyj i chwilę gotuj w posolonej wodzie. Ziemniaki nie mogą być całkowicie ugotowane, ale nie mogą być twarde. czas gotowania uzależnij od typu i wielkości ziemniaków. Czas może się wahać od 15 - 30 minut!
Kiedy ziemniaki będą gotowe, odcedź je i trochę przestudź. Następnie pokrój je na niezbyt grube plastry, ok. 5 mm.
Szynkę pokrój na drobne kawałki, cebulę posiekaj na drobno. Wszystko razem połącz.
W misce umieść obie śmietany, przyprawy, wbij jajka i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj potarty ser. uwaga: część sera zostaw do posypania na górze zapiekanki.
Nagrzej piekarnik - 180 stopni.
Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą. Na spód wyłóż plastry ziemniaków (dość szczelnie). Na to nałóż część szynki i cebuli, następnie wylej część masy jajecznej. Nałóż kolejną warstwę ziemniaków - szynki i cebuli - masa. I na koniec same ziemniaki oraz masa jajeczna. Wierzch posyp jeszcze startym serem.
Całość możesz przykryć folią srebrną (matowym na zewnątrz) i wstawić do piekarnika na termoobieg.
Po 20 minutach ściąg sreberko i trzymaj zapiekankę jeszcze 15 - 20 minut do zarumienienia sera.
Zapiekankę wyjmij z piekarnika i daj jej czas, aby chwilę ostygła - w ten sposób unikniesz tego, że masa będzie za rzadka.
Dzisiaj było tzw.sprzątanie lodówki,danie wyszło przepyszne:)
Odsłon: 14733
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 235
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 110
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 192
Bardzo u mnie popularny w domu deser. Moja rodzina go uwielbia. Szybkie do zr...
Odsłon: 25
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 235
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 110
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 192
Bardzo u mnie popularny w domu deser. Moja rodzina go uwielbia. Szybkie do zr...
Odsłon: 25
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i chwilę gotuj w posolonej wodzie. Ziemniaki nie mogą być całkowicie ugotowane, ale nie mogą być twarde. czas gotowania uzależnij od typu i wielkości ziemniaków. Czas może się wahać od 15 - 30 minut! Kiedy ziemniaki będą gotowe, odcedź je i trochę przestudź. Następnie pokrój je na niezbyt grube plastry, ok. 5 mm.
Szynkę pokrój na drobne kawałki, cebulę posiekaj na drobno. Wszystko razem połącz.
W misce umieść obie śmietany, przyprawy, wbij jajka i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj potarty ser. uwaga: część sera zostaw do posypania na górze zapiekanki.
Nagrzej piekarnik - 180 stopni. Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą. Na spód wyłóż plastry ziemniaków (dość szczelnie). Na to nałóż część szynki i cebuli, następnie wylej część masy jajecznej. Nałóż kolejną warstwę ziemniaków - szynki i cebuli - masa. I na koniec same ziemniaki oraz masa jajeczna. Wierzch posyp jeszcze startym serem. Całość możesz przykryć folią srebrną (matowym na zewnątrz) i wstawić do piekarnika na termoobieg.
Po 20 minutach ściąg sreberko i trzymaj zapiekankę jeszcze 15 - 20 minut do zarumienienia sera. Zapiekankę wyjmij z piekarnika i daj jej czas, aby chwilę ostygła - w ten sposób unikniesz tego, że masa będzie za rzadka.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Dania główne
Pierogi z jagodami
Dania główne
Zapiekane pieczarki z kurczakiem
Dania główne
Placki ziemniaczane z kurczakiem
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Domowe pierogi z wyrazistym szpinakowym farszem i serem feta. Do ich przygoto...
Odsłon: 23
Pierogi z jagodami
Doskonała propozycja na obiad lub deser. Pierogi z jagodami polane masłem, śm...
Odsłon: 28