Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieco inna wersja zapiekanki ziemniaczanej, na pewno bardziej delikatna w smaku. Doskonała kiedy nie wiesz co zrobić z nadmiarem szynki lub ziemniaki nie są pierwszej młodości.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 307
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 714
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 734
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 307
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 714
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 734
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i chwilę gotuj w posolonej wodzie. Ziemniaki nie mogą być całkowicie ugotowane, ale nie mogą być twarde. czas gotowania uzależnij od typu i wielkości ziemniaków. Czas może się wahać od 15 - 30 minut! Kiedy ziemniaki będą gotowe, odcedź je i trochę przestudź. Następnie pokrój je na niezbyt grube plastry, ok. 5 mm.
Szynkę pokrój na drobne kawałki, cebulę posiekaj na drobno. Wszystko razem połącz.
W misce umieść obie śmietany, przyprawy, wbij jajka i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj potarty ser. uwaga: część sera zostaw do posypania na górze zapiekanki.
Nagrzej piekarnik - 180 stopni. Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą. Na spód wyłóż plastry ziemniaków (dość szczelnie). Na to nałóż część szynki i cebuli, następnie wylej część masy jajecznej. Nałóż kolejną warstwę ziemniaków - szynki i cebuli - masa. I na koniec same ziemniaki oraz masa jajeczna. Wierzch posyp jeszcze startym serem. Całość możesz przykryć folią srebrną (matowym na zewnątrz) i wstawić do piekarnika na termoobieg.
Po 20 minutach ściąg sreberko i trzymaj zapiekankę jeszcze 15 - 20 minut do zarumienienia sera. Zapiekankę wyjmij z piekarnika i daj jej czas, aby chwilę ostygła - w ten sposób unikniesz tego, że masa będzie za rzadka.