Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieco inna wersja zapiekanki ziemniaczanej, na pewno bardziej delikatna w smaku. Doskonała kiedy nie wiesz co zrobić z nadmiarem szynki lub ziemniaki nie są pierwszej młodości.
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i chwilę gotuj w posolonej wodzie. Ziemniaki nie mogą być całkowicie ugotowane, ale nie mogą być twarde. czas gotowania uzależnij od typu i wielkości ziemniaków. Czas może się wahać od 15 - 30 minut! Kiedy ziemniaki będą gotowe, odcedź je i trochę przestudź. Następnie pokrój je na niezbyt grube plastry, ok. 5 mm.
Szynkę pokrój na drobne kawałki, cebulę posiekaj na drobno. Wszystko razem połącz.
W misce umieść obie śmietany, przyprawy, wbij jajka i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj potarty ser. uwaga: część sera zostaw do posypania na górze zapiekanki.
Nagrzej piekarnik - 180 stopni. Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą. Na spód wyłóż plastry ziemniaków (dość szczelnie). Na to nałóż część szynki i cebuli, następnie wylej część masy jajecznej. Nałóż kolejną warstwę ziemniaków - szynki i cebuli - masa. I na koniec same ziemniaki oraz masa jajeczna. Wierzch posyp jeszcze startym serem. Całość możesz przykryć folią srebrną (matowym na zewnątrz) i wstawić do piekarnika na termoobieg.
Po 20 minutach ściąg sreberko i trzymaj zapiekankę jeszcze 15 - 20 minut do zarumienienia sera. Zapiekankę wyjmij z piekarnika i daj jej czas, aby chwilę ostygła - w ten sposób unikniesz tego, że masa będzie za rzadka.