Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 369

Dodano:

Odsłon: 1823

Nieco inna wersja zapiekanki ziemniaczanej, na pewno bardziej delikatna w smaku. Doskonała kiedy nie wiesz co zrobić z nadmiarem szynki lub ziemniaki nie są pierwszej młodości.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, umyj i chwilę gotuj w posolonej wodzie. Ziemniaki nie mogą być całkowicie ugotowane, ale nie mogą być twarde. czas gotowania uzależnij od typu i wielkości ziemniaków. Czas może się wahać od 15 - 30 minut!

    Kiedy ziemniaki będą gotowe, odcedź je i trochę przestudź. Następnie pokrój je na niezbyt grube plastry, ok. 5 mm.

  2. Szynkę pokrój na drobne kawałki, cebulę posiekaj na drobno. Wszystko razem połącz.

  3. W misce umieść obie śmietany, przyprawy, wbij jajka i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj potarty ser. uwaga: część sera zostaw do posypania na górze zapiekanki.

  4. Nagrzej piekarnik - 180 stopni.

    Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą. Na spód wyłóż plastry ziemniaków (dość szczelnie). Na to nałóż część szynki i cebuli, następnie wylej część masy jajecznej. Nałóż kolejną warstwę ziemniaków - szynki i cebuli - masa. I na koniec same ziemniaki oraz masa jajeczna. Wierzch posyp jeszcze startym serem.

    Całość możesz przykryć folią srebrną (matowym na zewnątrz) i wstawić do piekarnika na termoobieg.

  5. Po 20 minutach ściąg sreberko i trzymaj zapiekankę jeszcze 15 - 20 minut do zarumienienia sera.

    Zapiekankę wyjmij z piekarnika i daj jej czas, aby chwilę ostygła - w ten sposób unikniesz tego, że masa będzie za rzadka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń