Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co powiecie na zapiekankę ziemniaczaną, nie taką standardową, ale inną, łączącą w sobie smak mięsa mielonego z kapustą kiszoną? Takie połączenie daje świetny, bardzo smakowity rezultat.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 88
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 138
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4200
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8664
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 88
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 138
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4200
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8664
Składniki
Warstwa mięsna: Do mięsa mielonego dodać cebulę, czosnek, paprykę słodką, ostrą, zioła prowansalskie, 1,5 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.
Warstwa kapusty kiszonej: Do poszatkowanej kapusty kiszonej (ja kroję kapustę na 1cm kawałki, aby nie mieć długich włókien), dodać pokrojone pieczarki, śmietanę, 0,5 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki cukru. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na dnie żaroodpornego naczynia, wysmarowanego lekko olejem, wyłożyć warstwy w następującej kolejności: a) warstwa ziemniaków (na 2 plasterki), przyprawić solą i pieprzem b) warstwa kapusty kiszonej c) warstwa mięsa mielonego d) warstwa kapusty kiszonej e) warstwa ziemniaków (na 2 plasterki), przyprawić solą i pieprzem
Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (grzałki góra-dół) na 80-90 minut.