Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i brokułami
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1735
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2254
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1368
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1735
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2254
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1368
Składniki
Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę posypać przyprawą do gyrosa, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie przez 15 minut. ( Czas od momentu zagotowania się wody). Brokuł gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut. Przełożyć na sito i zalać zimną wodą. (dzięki temu nie straci swojego ładnego zielonego koloru). Ząbek czosnku oraz cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni do miękkości. Dodać przyprawionego fileta z kurczaka i krótko podsmażyć. Kolejno dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie zdjąć z ognia. Przygotować sos: Wymieszać jajka z posiekanym ząbkiem czosnku, dodać śmietanę oraz starty żółty ser i ponownie wymieszać. W naczyniu do zapiekania na dnie ułożyć pokrojone w grubsze plastry ziemniaki. Kolejno wykładamy kurczaka z patelni z papryką. Następną warstwą będą różyczki brokuła. ( można podzielić na mniejsze części. Przykryć pozostałą częścią ziemniaków pokrojonych w plastry. Zalać wszystko przygotowanym sosem. Piec w nagrzanym piekarniki do temperatury 180 stopni przez ok 30 minut. Zapiekać bez termoobiegu na drugiej od dołu półce piekarnika. Smacznego!