Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka warzywna to świetny pomysł na smaczny i pożywny obiad. To także sposób, by pozbyć się zalegających w lodówce zapasów. Smakowitą zapiekankę można zrobić z dziesiątków składników. W sezonie letnim warto sięgnąć po dojrzałe, krajowe pomidory, które komponują się znakomicie z każdą bazą – makaronem, ziemniakami, ryżem. Oto najprostsza i najszybsza zapiekanka ziemniaczana z pomidorami.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1495
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1701
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 63
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1495
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1701
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 63
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki o grubości 3-4 mm. Podgotuj przez 15 minut w osolonej wodzie.
Obierz i pokrój drobno cebulę. Posiekaj czosnek. Podsmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zarumieni, dodaj czosnek, a po chwili – mięso mielone. Smaż, aż mięso stanie się brązowe. W trakcie smażenia dopraw je solą, pieprzem i ostrą papryką.
Pokrój pomidory w kostkę. Dołóż na patelnię. Smaż, aż pomidory będą miękkie. Wówczas dodaj passatę. Duś sos jeszcze przez kilka minut. Dodaj do niego zioła, dopraw solą i pieprzem.
Natłuść olejem naczynie żaroodporne. Ułóż w nim – warstwami na przemian – ziemniaki i sos. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia posyp danie startym serem.