Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla smakoszy cukinii
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości maks 0,5cm. Gotujemy je na półtwardo w lekko osolonej wodzie- ja gotuje mas 3 min. (zależy to oczywiście od gatunku ziemniaka. Używam gat. denary, więc tyle wystarczy). Po ugotowaniu odcedzamy.
Cukinie kroimy podobnie jak ziemniaki w 0,5cm plastry.
Boczek surowy wędzony kroimy również w cienkie plastry.
Wszystkie wyżej wymienione składniki układamy warstwowo w wcześniej wysmarowanej masłem brytfannie. Kolejność warstw: ziemniaki (układamy tak aby zakryć całą powierzchnię brytfanny; warstwa dowolna, w zależności od zastosowanej ilości ziemniaków); cukinia, boczek
Warstwę ziemniaków i warstwę cukinii przyprawiamy pieprzem,ziołami prowansalskimi i małą ilością soli.
Tak utworzony przekładaniec z ziemniaków, cukinii i boczku polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Przepis w pkt. 7 :)
Sos do polania: na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy do tego posiekany ser pleśniowy. Całość do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy pieprz do smaku.
Sos przelewamy na wcześniej przygotowany przekładaniec. Posypujemy niewielką ilością oregano.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180''''C i zapiekamy ok. 30min. (jeśli chcemy bardziej przypieczone ziemniaki od spodu czas możemy wydłużyć do 45min i podnieść temp. do 200''''C
SMACZNEGO!
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 3016
Cevapcici to pyszne grillowane mielone mięso rozpowszechnione na Bałkanach w...
Odsłon: 24
Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża. Można...
Odsłon: 43
Rolada na upieczonym, warzywnym cieście z szynką i serem oraz natką pietruszki
Odsłon: 4983
Pyszne , delikatne pulpeciki z kremowym koperkowym sosie.
Odsłon: 52322
Cevapcici to pyszne grillowane mielone mięso rozpowszechnione na Bałkanach w...
Odsłon: 24
Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża. Można...
Odsłon: 43
Rolada na upieczonym, warzywnym cieście z szynką i serem oraz natką pietruszki
Odsłon: 4983
Pyszne , delikatne pulpeciki z kremowym koperkowym sosie.
Odsłon: 52322
Składniki
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości maks 0,5cm. Gotujemy je na półtwardo w lekko osolonej wodzie- ja gotuje mas 3 min. (zależy to oczywiście od gatunku ziemniaka. Używam gat. denary, więc tyle wystarczy). Po ugotowaniu odcedzamy.
Cukinie kroimy podobnie jak ziemniaki w 0,5cm plastry.
Boczek surowy wędzony kroimy również w cienkie plastry.
Wszystkie wyżej wymienione składniki układamy warstwowo w wcześniej wysmarowanej masłem brytfannie. Kolejność warstw: ziemniaki (układamy tak aby zakryć całą powierzchnię brytfanny; warstwa dowolna, w zależności od zastosowanej ilości ziemniaków); cukinia, boczek
Warstwę ziemniaków i warstwę cukinii przyprawiamy pieprzem,ziołami prowansalskimi i małą ilością soli.
Tak utworzony przekładaniec z ziemniaków, cukinii i boczku polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Przepis w pkt. 7 :)
Sos do polania: na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy do tego posiekany ser pleśniowy. Całość do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy pieprz do smaku.
Sos przelewamy na wcześniej przygotowany przekładaniec. Posypujemy niewielką ilością oregano.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180''''C i zapiekamy ok. 30min. (jeśli chcemy bardziej przypieczone ziemniaki od spodu czas możemy wydłużyć do 45min i podnieść temp. do 200''''C
SMACZNEGO!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Chorwackie cevapcici z grilla
Dania główne
Fasola Jaś po bretońsku
Dania główne
Polędwiczki grillowane w ziołach i surówka
Dania główne
Zapiekanka Rozmaitości
Chorwackie cevapcici z grilla
Cevapcici to pyszne grillowane mielone mięso rozpowszechnione na Bałkanach w...
Odsłon: 24
Fasola Jaś po bretońsku
Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża. Można...
Odsłon: 43