Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 187
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 780
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 480
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666441
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 187
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 780
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 480
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666441
Składniki
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości maks 0,5cm. Gotujemy je na półtwardo w lekko osolonej wodzie- ja gotuje mas 3 min. (zależy to oczywiście od gatunku ziemniaka. Używam gat. denary, więc tyle wystarczy). Po ugotowaniu odcedzamy.
Cukinie kroimy podobnie jak ziemniaki w 0,5cm plastry.
Boczek surowy wędzony kroimy również w cienkie plastry.
Wszystkie wyżej wymienione składniki układamy warstwowo w wcześniej wysmarowanej masłem brytfannie. Kolejność warstw: ziemniaki (układamy tak aby zakryć całą powierzchnię brytfanny; warstwa dowolna, w zależności od zastosowanej ilości ziemniaków); cukinia, boczek
Warstwę ziemniaków i warstwę cukinii przyprawiamy pieprzem,ziołami prowansalskimi i małą ilością soli.
Tak utworzony przekładaniec z ziemniaków, cukinii i boczku polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Przepis w pkt. 7 :)
Sos do polania: na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy do tego posiekany ser pleśniowy. Całość do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy pieprz do smaku.
Sos przelewamy na wcześniej przygotowany przekładaniec. Posypujemy niewielką ilością oregano.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180''''C i zapiekamy ok. 30min. (jeśli chcemy bardziej przypieczone ziemniaki od spodu czas możemy wydłużyć do 45min i podnieść temp. do 200''''C
SMACZNEGO!