Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływająca się w ustach zapiekanka z kaszą gryczana, ziemniakami, boczkiem, cebulką oraz marchewką. Świetny pomysł na obiad, koniecznie spróbujcie! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 106
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 93
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 106
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 93
Składniki
• Kaszę gryczaną gotujemy według zaleceń z opakowania • Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w mikserze • Boczek i cebulę kroimy w kostkę a następnie podsmażamy przez kilka minut na patelni • Zmielone ziemniaki mieszamy z mąką i ugotowaną kaszą gryczaną, solimy i doprawiamy do smaku • Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plastry
• Do tortownicy nakładamy połowę: masy ziemniaczanej, pieczonego boczku z cebulą oraz pokrojonej marchewki • Czynność powtarzamy na wierzchu układamy plastry sera żółtego • Zapiekankę pieczemy przez godzinę w 180 stopniach, 20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 170 stopni • Po upieczeniu zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie zdejmujemy rant tortownicy i kroimy zapiekankę na mniejsze porcje