Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkryj zaskakujący przepis na smaczną i pożywną potrawę według popularnego youtubera kulinarnego, Tomasza Strzelczyka. Ten zapiekany kurczak to doskonałe połączenia mięsa z aromatycznymi przyprawami i warzywami, dzięki czemu może stanowić samodzielne danie. Dodatek żółtego sera nadaje przyjemnej kremowości, a świeży rozmaryn wprowadza śródziemnomorski akcent. Całość zapiekana jest w papierowych papilotach, dzięki czemu prezentacja dania jest efektowna i wygodna do podania. Zapiekany filet z kurczaka Strzelczyka serwuj na rodzinny obiad lub uroczystą kolację.
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 37
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 47
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 37
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 47
Składniki
Aby przygotować to danie potrzebujesz wykonać papiloty do pieczenia. 4 arkusze papieru do pieczenia zawiń w rulon, skręć na końcach i rozchyl środek. Kształtem powinny przypominać papierek po cukierku.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (trochę jak do zupy), po czym wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 10 minut. W tym czasie umyj filety z kurczaka, osusz i pokrój w podobną kostkę jak ziemniaki. Pokrojone mięso umieść w głębokim talerzu lub misce, dopraw solą, czarnym pieprzem, mieloną papryką (użyj słodkiej, ostrej lub mieszanej) oraz koncentratem pomidorowym. Wlej oliwę i dokładnie wymieszaj mięso, wmasowując marynatę w kawałki kurczaka. Najlepiej zrób to dłońmi, aby smak przypraw przedostał się do mięsa.
Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Obraną cebulę pokrój w półplasterki lub piórka. Wystarczy kilka plasterków (ewentualnie użyj małej cebulki). Obgotowane ziemniaki wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na ręcznik papierowy. Dokładnie odsącz z wody lekko dociskając z góry drugi fragment ręcznika, a następnie przełóż do miski. Ziemniaki dopraw koprem włoskim, czarnym pieprzem i szczyptą soli, po czym wymieszaj.
Na desce lub blacie ułóż przygotowane na początku papiloty. Na dno papierowych kieszonek wsyp ziemniaki (po równo na każdą porcję), następnie po kilka kawałków czerwonej papryki, półkrążki cebuli (układając składniki naprzemiennie), a na górę kawałki kurczaka. Wierzch zapiekanek posyp startym, żółtym serem, a na każdą z nich lekko wciśnij gałązkę rozmarynu. Papilotki przełóż na dużą blachę z piekarnika i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na około 30 minut.
Zapiekany filet z kurczaka serwuj w papierowych łódkach bezpośrednio na talerze. Podawaj jako danie samodzielne. Możesz wzbogacić je sałatką ze świeżych warzyw lub lekko polać jogurtowym sosem. Źródło: YouTube/TomaszStrzelczykODDASZFARTUCHA