Do góry

Dania główne Przepis na:

Zawijasy w rozmarynie

Zawijasy w rozmarynie

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 914

Dodano:

Odsłon: 6667

Lubie tak jeść indyka, ale dziś wyjatkowo kurczak

Składniki

  • Pierś z indyka lub z kurczaka - w zaleznaści od liczby osób ( 1 do 3 zawijasów na osobę)
  • Rozmaryn świeży i rozmaryn suszony
  • Oliwa z oliwek
  • Majeranek, tymianek
  • sól, pieprz
  • szynka wędzona delikatnie
  • wykałaczki
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. pierś porcjujemy na sznycele (cienkie, duze). Marynujemy ok. 20 min:
    oliwa z oliwek, sól, pieprz, majeranek, tymianek (delikatnie) i wreszcie rozmaryn suszony. układamy swieże gałązki rozmarynu. Ja sznycle układam piętrowo i każdy przekladam 3 małymi gałązkami w ten sposób szybciej się marynuje.

    Po 20 min. ściągamy w miarę możliwości przyprawy, kładziemy szynke i zawijam. Zraza łączymy wykałaczką. Smażymy na małym ogniu z każdej strony. Powinna wystarczyć oliwa z marynaty do smażenia, ale można dolać. Całość przekąłdamy d naczynia żarooodpornego i poeczemy w 200 stopniach ok. 15 min. ( trzeba sprawdzać). Zawijasy powinny być zarumienione jak na zdjeciu:

  2. Dobrze smakują np. z gotowanymi brokułami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń