Do góry

Dania główne Przepis na:

Zawijasy z tortilli

Zawijasy z tortilli

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1987

Dodano:

Odsłon: 23034

Niecodziennie a więc może zaskoczyć domowników.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe lub baranina, ok 300 g
  • Duże placki Tortilli, 2
  • ząbki czosnku, 2
  • jajko, 1
  • kasza manna, 2 łyżki
  • papryki czerwonej i zielonej, po pół
  • sałata lodowa, 2 liście
  • spora marchew, 1
  • czerwona cebula mała, 1
  • cebula biała, 1
  • Kubek jogurtu greckiego, 200 g
  • sos sweet chili, kilka kropel
  • Sól, pieprz, oregano, kolendra, słodka papryka, kminek mielony,, do smaku
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zawijasy z tortilli

Przygotowanie

  1. Do mięsa dodajemy jajko, ząbek czosnku, cebulę drobno posiekaną, sól, pieprz, oregano, kolendrę, słodką paprykę, kminek mielony, kasze manną. Wyrabiamy na gładka masę. Dzielimy na dwie części, z każdej formujemy wałek o długości placka tortilli. Smażymy na patelni razem z papryką pokrojoną w grubą kostkę

  2. . Gdy mięso ostygnie, zawijamy w placki Tortilli po czym kroimy na ukos co 2 centymetry. Układamy wokół brzegu talerza a pomiędzy wkładamy paprykę.

  3. Do jogurtu dodajemy sól, roztarty ząbek czosnku i dokładnie mieszamy.

  4. Sałatę rwiemy na małe części, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, czerwoną cebule kroimy w piórka, składniki łączmy.

  5. Talerze z tortillą z mięsnym farszem wkładamy do mikrofalówki na 2 minuty lub podgrzewamy piekarniku.

  6. Wyjmujemy, na środek talerza wykładamy jogurt z czosnkiem, skrapiamy sosem sweet chili, posypujemy sałata, marchewką i cebulą czerwoną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 04 maja 2010 świetny pomysł na przekąskę i bardzo apetyczne zdjęcie, pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 23 marca 2010 Nie podgrzewamy tortilli przed zawijaniem. Dopiero po nałożeniu farszu i skrojeniu ich na ukos:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 23 marca 2010 Nie podgrzewamy placków przed zawinięciem w mięso. Dopiero po skrojeniu ich na ukos :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 23 marca 2010 Ciekawy przepis. Czy podgrzewamy placki tortilli , zanim zawiniemy w nie mięso?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń