Zdrowy obiad nie musi być nudny i mdły. Przygotuj sobie miskę soczystych, świeżych warzyw polanych esencjonalnym dressingiem. W razie potrzeby możesz dostosować dodatki do swoich preferencji. Dopełnienie stanowią klopsiki z mięsa mielonego i komosy ryżowej.
Zdrowy obiad
Składniki
- 150 g komosy ryżowej
- 300 g mięsa mielonego z indyka lub dorsza
- 100 g cukinii
- 1 biała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka suszonych ziół włoskich lub oregano
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 świeży ogórek gruntowy
- 4-5 pomidorków śliwkowych lub garść koktajlowych
- 1 żółta lub pomarańczowa papryka
- 1 pęczek rzodkiewek
- kilka liści sałaty (np strzępiastej)
- 1 łyżka kiełków
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól i czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka sezamu
Składniki
- 150 g komosy ryżowej
- 300 g mięsa mielonego z indyka lub dorsza
- 100 g cukinii
- 1 biała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka suszonych ziół włoskich lub oregano
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 świeży ogórek gruntowy
- 4-5 pomidorków śliwkowych lub garść koktajlowych
- 1 żółta lub pomarańczowa papryka
- 1 pęczek rzodkiewek
- kilka liści sałaty (np strzępiastej)
- 1 łyżka kiełków
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól i czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka sezamu

Etapy przygotowania
Ugotuj komosę ryżową w osolonej wodzie do miękkości według przepisu na opakowaniu. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na łyżce oleju lub masła. W misce wymieszaj ugotowaną komosę, zmielone mięso, cebulkę z patelni, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz startą na tarce jarzynowej i odsączoną cukinię. Dopraw masę świeżym, posiekanym koperkiem, suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj rękami, po czym formuj z masy klopsiki wielkości kuleczek pingpongowych i wykładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200°C i piecz klopsiki przez około 15-20 minut, przewracając je w trakcie pieczenia, by równo się zarumieniły.
Umyj wszystkie warzywa. Z papryk wytnij gniazda nasienne i błonki. Ogórki i rzodkiewki posiekaj w plasterki, pomidorki na połówki lub w ćwiartki, a paprykę w paski. Wymieszaj olej z octem i dopraw solą i pieprzem.
Na dnie miski wyłóż porwaną sałatę, następnie wyłóż porcję upieczonych pulpecików oraz pokrojone warzywa. Całość polej sosem, posyp kiełkami i sezamem, po czym od razu podawaj.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3282
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4886
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3282
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4886



Składniki
- 150 g komosy ryżowej
- 300 g mięsa mielonego z indyka lub dorsza
- 100 g cukinii
- 1 biała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka suszonych ziół włoskich lub oregano
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 świeży ogórek gruntowy
- 4-5 pomidorków śliwkowych lub garść koktajlowych
- 1 żółta lub pomarańczowa papryka
- 1 pęczek rzodkiewek
- kilka liści sałaty (np strzępiastej)
- 1 łyżka kiełków
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól i czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka sezamu
Ugotuj komosę ryżową w osolonej wodzie do miękkości według przepisu na opakowaniu. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na łyżce oleju lub masła. W misce wymieszaj ugotowaną komosę, zmielone mięso, cebulkę z patelni, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz startą na tarce jarzynowej i odsączoną cukinię. Dopraw masę świeżym, posiekanym koperkiem, suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj rękami, po czym formuj z masy klopsiki wielkości kuleczek pingpongowych i wykładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200°C i piecz klopsiki przez około 15-20 minut, przewracając je w trakcie pieczenia, by równo się zarumieniły.
Umyj wszystkie warzywa. Z papryk wytnij gniazda nasienne i błonki. Ogórki i rzodkiewki posiekaj w plasterki, pomidorki na połówki lub w ćwiartki, a paprykę w paski. Wymieszaj olej z octem i dopraw solą i pieprzem.
Na dnie miski wyłóż porwaną sałatę, następnie wyłóż porcję upieczonych pulpecików oraz pokrojone warzywa. Całość polej sosem, posyp kiełkami i sezamem, po czym od razu podawaj.
Pyszotka:)
Bardzo smakowity ale przede wszystkim zdrowy obiadek.;)