Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka w sosie to jedno z moich ulubionych dań. Owszem, nie jest to danie lekkie, ale raz na pewien czas można sobie pozwolić na trochę szaleństwa i skonsumować nieco nadprogramowych kalorii. Raz się żyje ! :-). A zresztą żeberka znikają u mnie zawsze w błyskawicznym tempie, więc trudno ich nie robić, jak wiem, że nikt nie będzie grymasił.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 206
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 217
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1318
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 585
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 206
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 217
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1318
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 585
Składniki
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki ( ja zazwyczaj na kawałki z 2 kosteczkami )
Każdy kawałek obsypujemy solą, pieprzem, a następnie mąką
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do ładnego zbrązowienia
Następnie przekładamy do gotującej się wody z liściami i zielem. Wody powinno być tyle, aby przykryła żeberka
Gotujemy ok 1 godziny, a następnie doprawiamy mielonym kminkiem, papryką słodką i ostrą i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości żeberek ( jeszcze ok 0,5 godz ). Jeśli woda odparowała to uzupełniamy ją
Na koniec, jeśli sos jest za rzadki to dolewamy do niego nieco wody rozmieszanej z łyżeczką mąki i jeszcze chwilę gotujemy
Ja podałam żeberka z włoskimi kluseczkami gnocchi. Przepis jest u mnie na Smakerze, ale sporo wcześniej