Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A może by tak przy piątku zdecydujecie się na pyszne żeberka duszone w przyprawach, czosnku suszonym niedźwiedzim z dodatkiem marchewki ? Moim zdanie to świetne rozwiązanie na dość szybki w wykonaniu obiad a i rodzinka będzie mile zaskoczona. Wiem że większość ludzi przy piątku woli rybę ale ja gotuję co mam i na co mam ochotę danego dnia.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 888
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11792
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1336
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 888
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11792
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1336
Składniki
Przygotować żeberka pokroić na dowolne kawałki obsypać przyprawami wlać olej i dokładnie przyprawy wmasować w żeberka i odstawić na 15 minut aby żeberka przegryzły się z dodanymi przyprawami.
Gdy żeberka w przyprawach odstały wyznaczony czas przełożyć je na rozgrzaną suchą patelnię i podsmażyć z obu stron na rumiany kolor, następnie wlać szklankę wody i na wolnym ogniu dusić je pod przykryciem co jakiś czas obracając żeberka, w czasie duszenia dodać kolejną szklankę wody i dalej dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.
Jak już mięso na żeberkach jest prawie miękkie i prawie wyparowała dodana woda wtedy wkroić marchew kto jak woli ( ja pokroiłam w kółeczka grubsze ). Z dodana marchwią dusić również na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości marchwi a w międzyczasie duszenia wlać ostatnie pół szklanki wody i dusić do czasu pełnej miękkości mięsa i powstania gęstawego sosu.
Przygotowane w sosie żeberka podałam z młodymi ziemniakami tłuczonymi ze świeżym koperkiem oraz mizeria z ogórka ze szczypiorem i śmietaną. Taki obiad zdecydowanie nada się na niedzielne popołudnie a nawet w środku tygodnia kto jak woli. Żeberka wyszły tak smaczne że zniknęły szybciej niż podałam.