Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste do przygotowania, pyszne żeberka wieprzowe pieczone w towarzystwie kapusty kiszonej i suszonych grzybów, to sycące danie, które podawać można ze świeżym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.
Składniki
Garść grzybów suszonych namoczyć w wodzie i odstawić na całą noc. Żeberka wieprzowe opłukać, osuszyć, pokroić w paski i włożyć do miski. Następnie dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryki mielonej oraz przyprawę do karkówki i dokładnie wymieszać, aby przyprawy pokryły mięso z każdej strony. Odstawić na 30 minut.
Marchewki obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w piórka. Uprzednio namoczone grzyby suszone wyjąć z wody i w razie potrzeby pokroić. (Wody nie wylewać) Kapustę kiszoną odsączyć z soku, przełożyć do miski, wlać zimną wodę i opłukać, następnie wycisnąć i pokroić.
Na patelni podgrzać olej. Partiami wkładać wcześniej obtoczone w przyprawach żeberka wieprzowe i podsmażać je z każdej strony. Podsmażone żeberka zdjąć na talerz. Na tej samej patelni i oleju po żeberkach zeszklić pokrojone wcześniej cebulki.
Do naczynia żaroodpornego włożyć przygotowaną wcześniej kapustę kiszoną, pokrojone marchewki oraz suszone grzyby. Dodać 1/5 łyżeczki wegety, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu, 6 listków laurowych, dokładnie wymieszać i równomiernie rozłożyć w naczyniu. Na tak przygotowane warzywa ułożyć połowę wcześniej zeszklonej cebuli, następnie ułożyć podsmażone żeberka, a na koniec resztę cebuli. Do naczynia wlać 3/4 szklanki wody po moczonych grzybach suszonych oraz ok. 1 szklanki gotowanej zimnej wody.
Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1,5 godziny. Po tym czasie odkryć naczynie i piec przez kolejne ok. 20 minut, aby mięso mogło się pięknie podpiec. Smacznego!