Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żeberka w białej kapuście"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Żeberka wieprzowe umyć, osuszyć, podzielić na porcje, a na koniec lekko oprószyć mąką.
Cebule drobno posiekać, a kapustę poszatkować.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Rozgrzać olej na patelni i przez kilka minut smażyć na nim marchewkę. Na koniec dodać drobno pokrojone pomidorki koktajlowe. Odstawić.
Na patelni rozgrzać olej i położyć żeberka. Smażyć je do momentu, kiedy mięso nabierze złocistego kolorytu. Następnie zdjąć z patelni.
Na tym samym tłuszczu, na którym były smażone żeberka, zeszklić cebulę. Potem dodać poszatkowaną kapustę, przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz listkiem laurowym.
Po kilku minutach dodać przesmażoną wcześniej na oleju marchewkę wraz z pokrojonymi w kosteczkę pomidorkami. Wymieszać.
Warzywa przełożyć do garnka, ułożyć na nich żeberka.
Zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem, aż do momentu, kiedy żeberka osiągną odpowiednią miękkość.
Czas: ok. 90 minut. Poziom: średni, porcje: 4, 350 kcal/porcja.Źródło: Tele Tydzień