Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały sposób na szybki i smaczny obiad. Przygotowanie żeberek nie należy do trudnych zadań, dlatego każdy bez problemu odtworzy ten przepis w swojej kuchni. Sekret smaku tkwi w słodko-ostrej marynacie, która zachwyci każdego bez wyjątku!
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1240
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1276
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 215
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1240
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1276
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 215
Składniki
Żeberka podziel na części i przełóż na spód wysokiego garnka. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler i por) umyj, obierz i ułóż na żeberkach. Całość zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól. Warzywa z żeberkami gotuj przez około 30-40 minut. Ugotowane żeberka wyjmij z garnka i przełóż do miski. Wywar możesz wykorzystać do zrobienia zupy.
Papryczkę chili umyj, drobno pokrój i przełóż do salaterki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, keczup oraz 2-3 łyżki oleju. Wszystko razem wymieszaj.
Obgotowane żeberka polej marynatą, całość przemieszaj, aby marynata pokryła mięso z każdej strony. Zamarynowane żeberka odstaw na minimum 30 minut w chłodne miejsce.
Żeberka w miodowej marynacie możesz upiec na grillu lub w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Cudownie smakują podawane z pieczonymi ziemniaczkami i lekką sałatką z pomidorkami koktajlowymi i serem feta.