Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żeberka w miodzie i musztardzie"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34712
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34712
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Składniki
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki tak, aby kostka znajdowała się w środku. Miksujemy słodką i ostrą paprykę, majeranek, tymianek, mielony kminek, sól, pieprz, sos sojowy i 3 łyżki oleju. Tą marynatą nacieramy żeberka. Cebulę i czosnek siekamy. Przekładamy do żeberek. Całość starannie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc.
Na patelni rozgrzewamy resztę oleju, wrzucamy żeberka bez cebuli i czosnku, obsmażamy z każdej strony. Żeberka wyjmujemy, a na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek.
W miseczce mieszamy miód, musztardę i sok z cytryny. Glazurą nacieramy żeberka. Podlewamy tłuszczem z patelni, dodajemy cebulę i czosnek, przykrywamy. Zapiekamy 40-50 minut w piekarniku o temperaturze 170°C.
Czas przygotowania 80 minut. Cena porcji około 2,40 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 354 kcal Białko 16 g/Tłuszcz 30 g/Węglowodany 17 gŹródło: Rewia