Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 752 Ocena: 4970
Dodano: 27.05.2020
Odsłon: 10637
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotować żeberka, pokroić je na porcje, następnie posypać pieprzem cytrynowym i przyprawą staropolską, wlać olej. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut aby przyprawy wchłonęły w żeberka.
Gdy żeberka odstały swój czas i pachną ładnie przyprawami. Na dużą patelnię przełożyć żeberka częścią z mięsem w stronę patelni i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Następnie gdy żeberka są już obsmażone, wlać przegotowaną wodę oraz wsypać suszoną włoszczyznę i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do czasu miękkości żeberek i wyparowania z nich około 1 szklanki wody.
Gdy już żeberka są miękkie i wyparowała z nich około 1 szklanki wody, dodać pomidory sparzone i obrane ze skórki pokrojone dowolnie, posypać przyprawą z solą i nadal dusić na wolnym ogniu. Następnie wkroić natkę pietruszki i jeszcze chwilkę poddusić.
Jak już żeberka są podduszone z pomidorami i pietruszką, śmietanę rozrobić z sosem od żeberek, mąką oraz cukrem ( dodając cukier śmietana nie zważy się ). Zalać przygotowaną śmietaną żeberka i podsmażyć do czasu aż powstanie lekko gęsty sos.
Tak przygotowane żeberka podałam z całymi ziemniakami polanymi sosem oraz ogórek korniszon które robiłam na zimę. Polecam serdecznie takie żeberka smakują rewelacyjnie.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 28 maja 2020Zgłoś do usunięcia
Super;) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz