Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puk puk to ja podam wam dziś przepis na smakowite żeberka które wymyśliłam na obiad. Naprawdę są godne polecenia. Nawet moja rodzinka się zdziwiła że wymyśliłam im taki dobry obiad, zawsze to coś innego niż tradycyjne żeberka. Jeśli będziecie zainteresowani zapraszam po przepis poniżej.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99036
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 139
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5091
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13708
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5910
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99036
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 139
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5091
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13708
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5910
Składniki
Przygotować żeberka, pokroić je na porcje, następnie posypać pieprzem cytrynowym i przyprawą staropolską, wlać olej. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut aby przyprawy wchłonęły w żeberka.
Gdy żeberka odstały swój czas i pachną ładnie przyprawami. Na dużą patelnię przełożyć żeberka częścią z mięsem w stronę patelni i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Następnie gdy żeberka są już obsmażone, wlać przegotowaną wodę oraz wsypać suszoną włoszczyznę i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do czasu miękkości żeberek i wyparowania z nich około 1 szklanki wody.
Gdy już żeberka są miękkie i wyparowała z nich około 1 szklanki wody, dodać pomidory sparzone i obrane ze skórki pokrojone dowolnie, posypać przyprawą z solą i nadal dusić na wolnym ogniu. Następnie wkroić natkę pietruszki i jeszcze chwilkę poddusić.
Jak już żeberka są podduszone z pomidorami i pietruszką, śmietanę rozrobić z sosem od żeberek, mąką oraz cukrem ( dodając cukier śmietana nie zważy się ). Zalać przygotowaną śmietaną żeberka i podsmażyć do czasu aż powstanie lekko gęsty sos.
Tak przygotowane żeberka podałam z całymi ziemniakami polanymi sosem oraz ogórek korniszon które robiłam na zimę. Polecam serdecznie takie żeberka smakują rewelacyjnie.