Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w sosie

Żeberka w sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 624 Ocena: 3797

Dodano:

Odsłon: 618

Jak tam obiad u was we wtorkowe popołudnie? Ja miałam dziś ochotę na żeberka więc je w miarę szybko przygotowałam aby zadowolić swoja rodzinę pysznym obiadkiem. Wieprzowe mięso może nie jest za zdrowe ale czasami chce się człowiekowi czegoś innego niż tylko drobiowe, dlatego zrobiłam żeberka w sosie bo tak najbardziej lubimy. " Lubimy świniaka gdy na niego najdzie nam ochota wtedy przyrządzamy i brzuchy napełniamy ".

Składniki

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych paski,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 szklanki wody,
  • 1,5 łyżki suszonych warzyw,
  • 3 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 pęczek natki pietruszki 20 g,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żeberka w sosie

Przygotowanie

  1. Przygotować żeberka wieprzowe pociąć je dowolne kawałki ja pocięłam w dłuższe. Gdy mamy już przygotowane żeberka wsypać przyprawy oraz wlać olej, Całość dokładnie wymieszać rękoma aby przyprawy weszły w każdy kawałek żeberek. Odstawić na 15 minut.

  2. Gdy żeberka odstały swój czas w przyprawach, ułożyć je na rozgrzanej suchej patelni i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor ( dobrze jest gdy mamy głęboką patelnię ).

  3. Do podsmażonych żeberek wlać wodę i wsypać suszone warzywa ( jeśli nie mamy głębokiej patelni przełożyć żeberka do garnka ). Żeberka dusić na małym gazie pod przykryciem co raz przekręcając mięso na druga stronę tak długo aż mięso na żeberkach będzie miękkie i kości z żeberek zaczną odchodzić. Jak w czasie duszenia pozostanie około dwóch szklanek wody dodać pokrojoną natkę pietruszki i pogotować bez przykrycia.

  4. W czasie gdy żeberka duszą się już bez przykrycia z natką pietruszki, rozrobić w miseczce w gorącym wywarze od żeberek śmietanę z mąką tak aby nie było grudek.

  5. Gdy żeberka są już wystarczająco miękkie wlać rozrobioną wcześniej śmietanę z mąką, zwiększyć gaz i zagotować do powstania sosu. sos powinien być lekko gęstawy w czasie gotowania doprawić do smaku przyprawą z solą.

  6. Tak przygotowane żeberka podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz polanymi sosem z żeberek oraz surówka z młodej kiszonej kapusty z cebulką. Powiecie że taki obiad to raczej od święta ja jestem innego zdania jem kiedy mam ochotę i pieniądze na zakup.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń