Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w sosie pieprzowym według Ewy Wachowicz

Żeberka w sosie pieprzowym według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 1129

Dodano:

Odsłon: 1257

Soczyste i kruche żeberka w aromatycznym sosie z zielonego pieprzu. Przepis pochodzi z 430. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • sól
  • 1 l kefiru
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ½ szklanki śmietanki
  • 3-4 łyżeczki zielonego pieprzu marynowanego
  • do podania: gotowana kukurydza
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Żeberka w sosie pieprzowym według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą z każdej strony. Ułożyć w kamionce.

  2. Kefir przelać do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlać sos sojowy, dodać musztardę, paprykę ostrą i słodką, majeranek oraz pieprz ziołowy. Wymieszać i zalać żeberka. Przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 dni.

  3. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Podlać marynatą. Przykryć i wstawić na 2 ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.

  4. Upieczone mięso wyłożyć na półmisek. Do sosu dodać śmietankę i marynowany, zielony pieprz. Wymieszać i zagotować.

  5. Podawać z sosem pieprzowym i gotowaną kukurydzą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń