Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przeważnie żeberka są robione z grilla lub na słodko w miodzie. Ja dzisiaj proponuję inny sposób na żeberka, a mianowicie z dodatkiem sosu pomidorowego.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5311
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29639
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 211
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19259
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 945
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5311
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29639
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 211
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19259
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 945
Składniki
Na początku myjemy mięso i kroimy na kawałki. Ja lubię jak żeberko jest pokrojone i zawiera jedną kostkę i mięso. Więc tak właśnie pokroiłem. Miałem kawałek pieczonego boczku, więc również pokroiłem i dodałem ale to nie jest konieczne.
Pieczarki obieramy i kroimy na grubsze kawałki.
Cebula również obierana i krojona
Czosnek to bardzo ważny składnik w tym daniu, więc polecam użyć go.
Dodałem kawałek pokrojonej w plasterki kiełbasy paprykowej.
Również małe pomidorki koktajlowe robią dobry smak tej potrawy.
Do pokrojonych żeberek w garnku dodajemy sól, pieprz ziołowy, listki laurowe oraz ziele angielskie, dolewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu.
Po jakimś czasie dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, przykrywamy i dusimy.
Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i pieczarki oraz majranek. Jak trzeba dolewamy trochę wody lub nie słodzonej herbaty, bo ona również wzbogaca smak.
Po około 1 godzinie sprawdzamy, czy żeberka są już miękkie. Jeśli już takie są do dolewamy całość passaty i mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta możemy spokojnie dolać wody. Całość dusimy mieszając by się nie przypaliło około 15 minut.
Na koniec gotujemy ryż Basmati na sypko dodajemy przygotowane żeberka, a z boku polewamy powstałym sosem i mamy super danie. Smacznego.