Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla zwolenników ostrych potraw. Więcej na moim blogu paulinka-to-ja.blogspot.com
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 142
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 93
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 41
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 142
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 93
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 41
Składniki
Żeberka: dzień przed przygotowaniem potrawy żeberka dzielimy na mniejsze części, nacieramy solą, pieprzem i chili i wkładamy do lodówki na noc. Następnie żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy szklanką octu (można lekko rozrzedzić wodą) i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 1,5-2 godzin, polewając mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem.
Sos: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, pomidory blanszujemy i kroimy w kostkę. Paprykę, pomidory i pędy bambusa dodajemy do przesmażonej cebuli z czosnkiem, chwilę dusimy, a następnie zalewamy winem. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, octem i sosem sojowym. Po kilku minutach dodajemy upieczone żeberka (można dodać wraz z pozostałym z pieczenia sosem). Dusimy kilka minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z kilkoma łyżkami wody, zagęszczamy sos. Gotujemy jeszcze około 3 minut. Podajemy z ryżem. Potrawa średnio ostra. Dla lubiących bardziej ostre potrawy sos można jeszcze przyprawić chili.