Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w sosie śmietanowym

Żeberka w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1097 Ocena: 7563

Dodano:

Odsłon: 2038

Dziś na obiad polecają się żeberka w sosie własnym śmietanowym z dodatkiem marchwi i pietruszki lubicie takie obiadki ?

Składniki

  • 680 g żeberek wieprzowych,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 szklanki wody - szklanka poj. 210 ml,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3 łyżki śmietany 18 %,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy ziarenka smaku,
  • 3 gałązki natki pietruszki
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żeberka w sosie śmietanowym

Przygotowanie

  1. Przygotować żeberka paski pokroić je w potrzebne nam porcje, wsypać przyprawę do mięsa oraz wlać olej i dokładnie wmasować całość w żeberka. Następnie ułożyć na głębokiej patelni i obsmażyć z obu stron na ładnie rumiany kolor

  2. Jak już mamy dobrze podsmażone żeberka wtedy wlać dwie szklanki przegotowanej wody i dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa na żeberkach, w trakcie duszenia dodać trzecią szklankę wody. Gdy żeberka są już prawie miękkie i wyparowało 1,5 szklanki wody wtedy dodać marchew oraz pietruszkę ( mam swoje mrożone ) i nadal dusić do wyparowania większości wody

  3. Gdy woda już prawie wyparowała a warzywa są miękkie wtedy przygotować śmietanę do salaterki dodać trzy łyżki śmietany i dodać do niej gorącego wywaru z mięsa dokładnie wymieszać aby nie było grudek, przygotowaną śmietanę wlać do duszących się żeberek doprawić je ziarenkami smaku, zamieszać i lekko zagotować, następnie wkroić świeżą natkę pietruszki zamieszać i zdjąć z ognia

  4. Tak przygotowane żeberka wieprzowe w swojskim sosie śmietanowym podałam z ziemniakami oraz ćwikłą którą robiłam w tym roku na zimę. Żeberka wyszły tak miękkie aż rozpływały się w ustach, kości same odchodziły od mięsa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń