Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inna odmiana żeberek. W sosie śmietanowym na bazie świeżych grzybów leśnych
Żeberka opłukałem, osuszyłem, podzieliłem na porcje szer. ok. 8 cm (tak na 2-3 kostki). Natarłem solą, mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawiłem, pod przykryciem, w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę.
Cebulę obrałem, pokroiłem w grube pół plasterki. Na patelni rozgrzałem łyżkę oleju, obsmażyłem partiami wszystkie kawałki żeberek na rumiano, przełożyłem do rondla. Na tę samą patelnię wlałem pozostały olej, zrumieniłem na nim cebulę, na koniec podlałem ją 1-1,5 szklanki wody i dusiłem chwilę, aż z dna patelni odejdzie wszystko co przywarło w trakcie smażenia a następnie przelałem całość na żeberek. Dodałem liście laurowe i ziele angielskie, dusiłem na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok.1-1,5 godziny. Kiedy mięso było już miękkie do sosu dodałem proszek grzybowy i przeciśnięty przez praskę świeży czosnek. Mąkę rozprowadziłem kilkoma łyżkami zimnej wody i wlałem do sosu, dusiłem jeszcze ok.10 min. Podawałem z sosem grzybowym ze świeżych leśnych grzybów i ziemniakami pieczonymi w ziołach.
Kolejna propozycja z cyklu "domowa kuchnia". Żeberka w delikatnym sosie śmiet...
Odsłon: 6985
Jak tam obiad u was we wtorkowe popołudnie? Ja miałam dziś ochotę na żeberka...
Odsłon: 3114
Świetna alternatywa dla mięsnych burgerów. Inspiracją są smaki azjatyckie, al...
Odsłon: 41
Pyszne sezonowe drożdżówki z jagodami, porzeczkami, polane limonkowym lukrem,...
Odsłon: 22
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej....
Odsłon: 162
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 515
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 787
Świetna alternatywa dla mięsnych burgerów. Inspiracją są smaki azjatyckie, al...
Odsłon: 41
Pyszne sezonowe drożdżówki z jagodami, porzeczkami, polane limonkowym lukrem,...
Odsłon: 22
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej....
Odsłon: 162
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 515
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 787
Składniki
Żeberka opłukałem, osuszyłem, podzieliłem na porcje szer. ok. 8 cm (tak na 2-3 kostki). Natarłem solą, mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką i majerankiem. Odstawiłem, pod przykryciem, w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę. Cebulę obrałem, pokroiłem w grube pół plasterki. Na patelni rozgrzałem łyżkę oleju, obsmażyłem partiami wszystkie kawałki żeberek na rumiano, przełożyłem do rondla. Na tę samą patelnię wlałem pozostały olej, zrumieniłem na nim cebulę, na koniec podlałem ją 1-1,5 szklanki wody i dusiłem chwilę, aż z dna patelni odejdzie wszystko co przywarło w trakcie smażenia a następnie przelałem całość na żeberek. Dodałem liście laurowe i ziele angielskie, dusiłem na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok.1-1,5 godziny. Kiedy mięso było już miękkie do sosu dodałem proszek grzybowy i przeciśnięty przez praskę świeży czosnek. Mąkę rozprowadziłem kilkoma łyżkami zimnej wody i wlałem do sosu, dusiłem jeszcze ok.10 min. Podawałem z sosem grzybowym ze świeżych leśnych grzybów i ziemniakami pieczonymi w ziołach.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Burger z łososiem i wasabi mayo
Dania główne
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Dania główne
Naleśniki mięsno- warzywne
Dania główne
Pierogi z białym serem i jabłkami
Burger z łososiem i wasabi mayo
Świetna alternatywa dla mięsnych burgerów. Inspiracją są smaki azjatyckie, al...
Odsłon: 41
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Ten przepis szczególnie warto wypróbować, pierogi smakują wybornie.
Odsłon: 91