Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne zeberka przygotowane na patelni, z dodatkiem ziemniaczkow, w wersji "jednogarnkowej". Pyszny obiadek i malo zmywania.
Duza gleboka patelnia.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 773
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 908
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2800
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 773
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 908
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2800
Składniki
Ziemniaki kroimy w dosc duza kostke, cebule w piorka. Żeberka kroimy na kawalki, oproszamy sola i pieprzem. Na duzej, dosc glebokiej patelni rozgrzewamy kilka lyzek oleju i lekko podsmazamy na nim ziemniaki (nie maja zmieknac, tylko bardzo leciutko sie zrumienic - jest to sposob na to zeby potem nie rozpadaly sie w sosie). Podsmazone ziemniaczki odkladamy i na tym samym oleju rumienimy zeberka ze wszystkich stron. Kiedy juz nabiora ladnego koloru, dodajemy cebule, smazymy jeszcze przez kilka minut i zalewamy winem. Gotujemy kilka minut i dolewamy wody, tak aby mieso bylo calkowicie przykryte. Dodajemy ziola (najlepsze sa swieze, ale suszone tez wspaniale sie sprawdzaja) i dusimy pod przykryciem az zeberka calkowicie zmiekna (zajmie nam to okolo godziny), w razie potrzeby podlewajac woda.
Do miekkich juz zeberek dodajemy podsmazone wczesniej ziemniaki i dusimy az zmiekna. Gdy to nastapi, mozemy zagescic powstaly sos odrobina maki rozrobiona w letniej wodzie, ale jesli nie lubimy zawiesistych sosow, lub ze wzgledow dietetycznych, mozna ten krok pominac. Danie gotowe. Swietnie smakuje z ogorkami kiszonymi lub malosolnymi. Zycze smacznego.