Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływające się w ustach żeberka w aromatycznym sosie własnym to idealna propozycja na pyszny obiad.
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88212
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11613
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1801
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88212
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11613
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1801
Składniki
Żeberka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w mniejsze kawałki, tak aby w każdej porcji były 2-3 kostki.
Następnie przekładamy do miski i obficie przyprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na końcu posypujemy delikatnie mąką i potrząsamy miską aby żeberka się obtoczyły.
Tak przygotowane mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju, dość mocno z każdej strony.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kosteczkę lub plastry i dorzucamy do żeberek. Całość dość mocno podsmażamy aby nasz sos uzyskał piękny brązowy kolor.
Następnie wlewamy bulion, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz kulki.
Dusimy na malutkim ogniu, pod przykryciem przez ok 1,5-2 godziny. Dobrze uduszone mięso powinno być mięciutkie i odchodzić od kostek.
Jeśli powstały sos jest za rzadki – odparowujemy go, gotując bez przykrywki, jeśli za gęsty dolewamy odrobinę bulionu lub wody.
Pod koniec gotowania smakujemy sos i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.