Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływające się w ustach żeberka w aromatycznym sosie własnym to idealna propozycja na pyszny obiad.
Klopsiki w sosie własnym, to świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego dla ca...
Odsłon: 271
Przepis na lekką, zdrową i kolorową sałatkę z mozzarellą, żurawiną, rzodkiewk...
Odsłon: 5389
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 263
Plastry z karczku doprawione solą i ziołowym pieprzem duszone z cebulą i sele...
Odsłon: 317
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 1806
Przepis na lekką, zdrową i kolorową sałatkę z mozzarellą, żurawiną, rzodkiewk...
Odsłon: 5389
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 263
Plastry z karczku doprawione solą i ziołowym pieprzem duszone z cebulą i sele...
Odsłon: 317
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 1806
Składniki
Żeberka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w mniejsze kawałki, tak aby w każdej porcji były 2-3 kostki.
Następnie przekładamy do miski i obficie przyprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na końcu posypujemy delikatnie mąką i potrząsamy miską aby żeberka się obtoczyły.
Tak przygotowane mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju, dość mocno z każdej strony.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kosteczkę lub plastry i dorzucamy do żeberek. Całość dość mocno podsmażamy aby nasz sos uzyskał piękny brązowy kolor.
Następnie wlewamy bulion, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz kulki.
Dusimy na malutkim ogniu, pod przykryciem przez ok 1,5-2 godziny. Dobrze uduszone mięso powinno być mięciutkie i odchodzić od kostek.
Jeśli powstały sos jest za rzadki – odparowujemy go, gotując bez przykrywki, jeśli za gęsty dolewamy odrobinę bulionu lub wody.
Pod koniec gotowania smakujemy sos i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pieczone kotlety na młodej kapuscie
Dania główne
Placuszki z cukini I żołądki zapiekane z papryka cebula grzybami
Dania główne
Kotlety mielone z szynki
Dania główne
POROTOS GRANADOS
Pieczone kotlety na młodej kapuscie
Niebo w gębie
Odsłon: 27
Placuszki z cukini I żołądki zapiekane z papryka cebula grzybami
Obiadzik na szybko
Odsłon: 25