Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka na inny sposób wzorowany na staropolskiej ciężkiej kuchni, danie wyśmienite.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19589
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4361
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1056
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1238
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4244
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19589
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4361
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1056
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1238
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4244
Składniki
Żeberka (najlepiej klasy 1, lub 2, 3 nie nadaje się do niczego bo nie ma na niej mięsa o czym przekonujemy się po przygotowaniu potrawy), dzielimy na części posiadające 3 lub 4 kości w zależności od wielkości, następnie posypujemy je przyprawą do żeberek (Kamis najlepszy, choć inne firmy też mogą być) i zostawiamy na min. 1 godz. Po tym czasie, na wysokiej patelni (przykrywka) ewentualnie w garnku podsmażamy każdą ze stron żeberek na oleju. Gdy mięso będzie już przesmażone, dodajemy do niego pokrojoną (nie ważne jak, bo i tak się rozpadnie) cebulę. Wracając jeszcze na chwilkę do cebuli to stary patent kucharski mówi, że gdy dodajemy cebulę do mięsa warto ją wcześniej pokrojoną posolić i wtedy dodawać, tak też robimy. Wszystko ze sobą mieszamy, przykrywamy i czekamy około 15 minut, aż cebula ''puści'' sok. Po tym czasie dolewamy przegotowanej wody (gorącej) i dodajemy przyprawy: resztę ''przyprawy do żeberek'' liście laurowe, paprykę ostrą (połowę opakowania) sól, pieprz, vegete (lub inną przyprawę tego typu) maggi (lub...). Wszystko w takich ilościach, aby było bardzo pikantne i wręcz ''przesadzone'' w przyprawach. Całość przykrywamy i dusimy około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając i sprawdzając czy jest dostatecznie dużo sosu, z doświadczenia wiem, ze trzeba przynajmniej dwa razy dolać wody. Po tym czasie odkrywamy i sprawdzamy czy mięso jest dostatecznie miękkie (powinno z łatwością odchodzić od kości). Nie zawsze 1,5 godz wystarcza, czasem czas przedłuża się do 2 godzin, jest to zależne od samych żeberek. Jeżeli mięso jest w porządku dodajemy resztę papryki ostrej i jeszcze doprawiamy (moc smaku jest ważna), ściągamy z palnika i lekko przestudzamy. dodajemy 3 duże łyżki miodu (czasem więcej, zależne jest to od ilości sosu, miód musi być jednoznacznie wyczuwalny), mieszamy i dodajemy 3-4 łyżek śmietany 18 %. Wstawiamy jeszcze raz na palnik i odrobinę przegotowujemy mieszając wszystkie składniki ze sobą.