Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka na inny sposób wzorowany na staropolskiej ciężkiej kuchni, danie wyśmienite.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2905
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 246
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2905
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 246
Składniki
Żeberka (najlepiej klasy 1, lub 2, 3 nie nadaje się do niczego bo nie ma na niej mięsa o czym przekonujemy się po przygotowaniu potrawy), dzielimy na części posiadające 3 lub 4 kości w zależności od wielkości, następnie posypujemy je przyprawą do żeberek (Kamis najlepszy, choć inne firmy też mogą być) i zostawiamy na min. 1 godz. Po tym czasie, na wysokiej patelni (przykrywka) ewentualnie w garnku podsmażamy każdą ze stron żeberek na oleju. Gdy mięso będzie już przesmażone, dodajemy do niego pokrojoną (nie ważne jak, bo i tak się rozpadnie) cebulę. Wracając jeszcze na chwilkę do cebuli to stary patent kucharski mówi, że gdy dodajemy cebulę do mięsa warto ją wcześniej pokrojoną posolić i wtedy dodawać, tak też robimy. Wszystko ze sobą mieszamy, przykrywamy i czekamy około 15 minut, aż cebula ''puści'' sok. Po tym czasie dolewamy przegotowanej wody (gorącej) i dodajemy przyprawy: resztę ''przyprawy do żeberek'' liście laurowe, paprykę ostrą (połowę opakowania) sól, pieprz, vegete (lub inną przyprawę tego typu) maggi (lub...). Wszystko w takich ilościach, aby było bardzo pikantne i wręcz ''przesadzone'' w przyprawach. Całość przykrywamy i dusimy około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając i sprawdzając czy jest dostatecznie dużo sosu, z doświadczenia wiem, ze trzeba przynajmniej dwa razy dolać wody. Po tym czasie odkrywamy i sprawdzamy czy mięso jest dostatecznie miękkie (powinno z łatwością odchodzić od kości). Nie zawsze 1,5 godz wystarcza, czasem czas przedłuża się do 2 godzin, jest to zależne od samych żeberek. Jeżeli mięso jest w porządku dodajemy resztę papryki ostrej i jeszcze doprawiamy (moc smaku jest ważna), ściągamy z palnika i lekko przestudzamy. dodajemy 3 duże łyżki miodu (czasem więcej, zależne jest to od ilości sosu, miód musi być jednoznacznie wyczuwalny), mieszamy i dodajemy 3-4 łyżek śmietany 18 %. Wstawiamy jeszcze raz na palnik i odrobinę przegotowujemy mieszając wszystkie składniki ze sobą.