Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka na inny sposób wzorowany na staropolskiej ciężkiej kuchni, danie wyśmienite.
Przepis dnia
Pyszne mieciutkie żeberka w aromatyczny sosie barbecue idealne na party.
Odsłon: 2231
Soczyste i bardzo wyraziste w smaku żeberka. Pieczone w naczyniu żaroodpornym...
Odsłon: 23669
Niewielka ilość składników idealnie podkreśla smak wybornego mięsa.
Odsłon: 8911
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 59
Schab pod pierzynką to świetna propozycja na obiad, kolację, imprezę lub świą...
Odsłon: 452
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 59
Schab pod pierzynką to świetna propozycja na obiad, kolację, imprezę lub świą...
Odsłon: 452
Składniki
Żeberka (najlepiej klasy 1, lub 2, 3 nie nadaje się do niczego bo nie ma na niej mięsa o czym przekonujemy się po przygotowaniu potrawy), dzielimy na części posiadające 3 lub 4 kości w zależności od wielkości, następnie posypujemy je przyprawą do żeberek (Kamis najlepszy, choć inne firmy też mogą być) i zostawiamy na min. 1 godz. Po tym czasie, na wysokiej patelni (przykrywka) ewentualnie w garnku podsmażamy każdą ze stron żeberek na oleju. Gdy mięso będzie już przesmażone, dodajemy do niego pokrojoną (nie ważne jak, bo i tak się rozpadnie) cebulę. Wracając jeszcze na chwilkę do cebuli to stary patent kucharski mówi, że gdy dodajemy cebulę do mięsa warto ją wcześniej pokrojoną posolić i wtedy dodawać, tak też robimy. Wszystko ze sobą mieszamy, przykrywamy i czekamy około 15 minut, aż cebula ''puści'' sok. Po tym czasie dolewamy przegotowanej wody (gorącej) i dodajemy przyprawy: resztę ''przyprawy do żeberek'' liście laurowe, paprykę ostrą (połowę opakowania) sól, pieprz, vegete (lub inną przyprawę tego typu) maggi (lub...). Wszystko w takich ilościach, aby było bardzo pikantne i wręcz ''przesadzone'' w przyprawach. Całość przykrywamy i dusimy około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając i sprawdzając czy jest dostatecznie dużo sosu, z doświadczenia wiem, ze trzeba przynajmniej dwa razy dolać wody. Po tym czasie odkrywamy i sprawdzamy czy mięso jest dostatecznie miękkie (powinno z łatwością odchodzić od kości). Nie zawsze 1,5 godz wystarcza, czasem czas przedłuża się do 2 godzin, jest to zależne od samych żeberek. Jeżeli mięso jest w porządku dodajemy resztę papryki ostrej i jeszcze doprawiamy (moc smaku jest ważna), ściągamy z palnika i lekko przestudzamy. dodajemy 3 duże łyżki miodu (czasem więcej, zależne jest to od ilości sosu, miód musi być jednoznacznie wyczuwalny), mieszamy i dodajemy 3-4 łyżek śmietany 18 %. Wstawiamy jeszcze raz na palnik i odrobinę przegotowujemy mieszając wszystkie składniki ze sobą.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Racuchy z jabłkami
Dania główne
Krokiety z pieczarkami
Dania główne
Schab pod pierzynką najlepszy jaki jadłam
Dania główne
Pierś z grilla
Racuchy z jabłkami
Racuchy lubią chyba wszyscy dorośli jak i dzieci. Robi się je szybko i są bar...
Odsłon: 75
Krokiety z pieczarkami
Krokiety są bardzo syte. Z podanych ilości wyszło mi 10 sztuk, co spokojnie n...
Odsłon: 62