Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Żeberka wieprzowe"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 298
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 395
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 571
Polecam.
Odsłon: 864
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 298
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 395
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 571
Polecam.
Odsłon: 864
Składniki
Żeberka potnij na małe kawałki. Umyj, osusz. Czosnek obierz, utrzyj z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz 4 łyżkami oleju na gładką pastę. Starannie natrzyj porcje mięsa. Przełóż do salaterki i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce, aby przeszły smakiem przypraw.
Żeberka ułóż w brytfance lub naczyniu żaroodpornym, podlej szklanką wody. Nakryj naczynie. Piecz godzinę w temperaturze 170°C. W połowie czasu pieczenia przewróć żeberka na drugą stronę. Jeśli płyn odparuje, podlej jeszcze odrobiną gorącej wody.
Marynatę o innym smaku przyrządzisz mieszając miód, mielony imbir, sos sojowy oraz kilka ziarenek anyżku. Polej żeberka marynatą, upiecz.
Porcje: 6, : 90 min, cena: 2,60 zł. kalorie: 486 kcal.Źródło: Bella Relaks