Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co powiecie na taki obiad niedzielny a mianowicie żeberka w sosie własnym ? U większości Polskich rodzin w niedzielę bywa rosół oraz schabowy a u mnie jak zwykle coś innego. Z racji tego że u nas żeberka trójkąty były w promocyjnej cenie więc zakupiłam większą ilość, zamroziłam i teraz mogę wykorzystać je do przygotowywania obiadów. Podam wam bardzo prosty i przepyszny przepis na przygotowanie takich właśnie żeberek.
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 33
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 651
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10841
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2323
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 33
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 651
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10841
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2323
Składniki
Żeberka pokroić na części i przepłukać aby nie było krwi, następnie wsypać przyprawę do mięsa i za pomocą rąk dokładnie wmasować ją w żeberka. Tak przygotowane odstawić na dobre 15 minut aby przyprawa dokładnie przegryzła się w mięso od żeberek.
Jak już żeberka odstały swój czas w przyprawie, na patelnie wlać olej przełożyć żeberka i podsmażyć je na mocno brązowo nawet lekko celowo przypalając wtedy będzie smaczniejszy sos. Gdy mamy już ładnie podsmażone żeberka wlać trzy szklanki wody i wsypać suszoną włoszczyznę. Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu wyparowania 2,5 szklanki wody.
Gdy jest już widoczne wyparowanie wody wtedy dolać jeszcze pół szklanki wody najlepiej aby woda była przegotowana zimna i dalej dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa na żeberkach i wyparowania większości wody, oczywiście w czasie duszenia żeberka co jakiś czas obracać aby równo się udusiły.
Jak mięso na żeberkach jest już mięciutkie a woda wyparowała wkroić drobno natkę pietruszki, dodać śmietanę i energicznym ruchem wymieszać aby śmietana się nie zważyła i aby powstał sos lekko zagotować i zdjąć z ognia.
Uduszone pyszne żeberka podałam z uprażoną kaszą jęczmienną oraz surówką z sałaty masłowej. Obiad jest przygotowany dla trzech osób jeśli w rodzinie jest większa ilość domowników wystarczy zwiększyć ilość składników.