Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żeberka zapiekane z fasolą"
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 170
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 585
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 135
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 170
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 585
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 135
Składniki
Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym żeberka pokrój na porcje. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Natrzyj żeberka majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Posmaruj je keczupem i odstaw do lodówki na około trzy godziny.
Później na patelni rozgrzej olej i obsmaż żeberka na rumiano ze wszystkich stron. Przełóż je do wysmarowanego odrobiną oleju żaroodpornego naczynia do zapiekania. Fasolę odsącz z zalewy, przelej wodą i rozsyp równą warstwę na wierzchu żeberek.
Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach lub bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj ją z sokiem pomidorowym i dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz cukrem. Polej tym sosem żeberka z fasolą.
Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200o C. Piecz około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10–15 minut. Podawaj z pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami.
<strong> (bez czasu oczekiwania i pieczenia): 25 minut. Porcja: 418 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie