Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żebroczka jest zapiekanką, podobną do baby ziemniaczanej. Nazwa potrawy pochodzi od słowa żebrok, czyli żebrak. Chodził on po domach i zbierał jedzenie. Z resztek powstało właśnie to danie. Dla nas rewelacja <3
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6096
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9089
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8560
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5895
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6096
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9089
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8560
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5895
Składniki
Kaszę gotujemy na sypko, odcedzamy. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach (takie jak na placki ziemniaczane). Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy z tłuszczu. Skwarki przekładamy na talerz a na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podgrzane mleko wlewamy do startych ziemniaków, mieszamy. Do masy ziemniaczanej dodajemy wytopiony boczek, cebulę razem z tłuszczem, kaszę, roztarty z solą (1/2 łyżeczki) czosnek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę. Pieczemy 100-120 min w temperaturze 150°C.