Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żebroczka jest zapiekanką, podobną do baby ziemniaczanej. Nazwa potrawy pochodzi od słowa żebrok, czyli żebrak. Chodził on po domach i zbierał jedzenie. Z resztek powstało właśnie to danie. Dla nas rewelacja <3
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 195
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 267
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 277
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 195
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 267
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 277
Składniki
Kaszę gotujemy na sypko, odcedzamy. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach (takie jak na placki ziemniaczane). Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy z tłuszczu. Skwarki przekładamy na talerz a na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podgrzane mleko wlewamy do startych ziemniaków, mieszamy. Do masy ziemniaczanej dodajemy wytopiony boczek, cebulę razem z tłuszczem, kaszę, roztarty z solą (1/2 łyżeczki) czosnek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę. Pieczemy 100-120 min w temperaturze 150°C.