Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone kopytka ze szpinakiem i jarmużem

Zielone kopytka ze szpinakiem i jarmużem

Autor:

Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 26094

Dodano:

Odsłon: 1523

Intensywnie zielone kopytka ze świeżym szpinakiem baby i jarmużem to tani oraz prosty sposób na urozmaicenie obiadu. Mały dodatek zupełnie odmienia nasze danie i nadaje mu cudownego koloru. Kopytka bardzo dobrze smakują z roztopionym masłem, rozmaitymi sosami oraz świeżym pesto. Będą także świetnym dodatkiem do zupy i gulaszu.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (obranych)
  • 2 garści szpinaku baby
  • 1 duży liść jarmużu (bez łodygi)
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zielone kopytka ze szpinakiem i jarmużem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, delikatnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Jajko miksujemy ze świeżym szpinakiem i jarmużem do momentu powstania jednolitej, intensywnie zielonej masy.

  2. Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Następnie dodajemy zieloną masę, delikatnie solimy i wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto *.

    * Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, ponieważ może zrobić się mokre i klejące, co utrudni formowanie kopytek i wymusi dosypanie większej ilości mąki. Pamiętajmy, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze i miękkie.

  3. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.

  4. - Kopytka, które chcemy podać na drugi dzień, polejmy odrobiną oleju lub stopionego masła, co zapobiegnie ich sklejeniu.

    - Ugotowane kopytka możemy także zamrozić. Co zrobić żeby się nie posklejały? Najpierw układamy je na deseczce, tak, aby nie stykały się ze sobą i wkładamy do zamrażalnika. Następnie zamrożone już kopytka przekładamy do woreczka.

    - W postaci surowej możemy mrozić także samo ciasto ziemniaczane na kopytka (przez 2 - 3 miesiące).

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń