Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywnie zielone kopytka ze świeżym szpinakiem baby i jarmużem to tani oraz prosty sposób na urozmaicenie obiadu. Mały dodatek zupełnie odmienia nasze danie i nadaje mu cudownego koloru. Kopytka bardzo dobrze smakują z roztopionym masłem, rozmaitymi sosami oraz świeżym pesto. Będą także świetnym dodatkiem do zupy i gulaszu.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1215
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 157
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1215
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 157
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, delikatnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Jajko miksujemy ze świeżym szpinakiem i jarmużem do momentu powstania jednolitej, intensywnie zielonej masy.
Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Następnie dodajemy zieloną masę, delikatnie solimy i wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto *. * Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, ponieważ może zrobić się mokre i klejące, co utrudni formowanie kopytek i wymusi dosypanie większej ilości mąki. Pamiętajmy, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze i miękkie.
Wyrobione ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
- Kopytka, które chcemy podać na drugi dzień, polejmy odrobiną oleju lub stopionego masła, co zapobiegnie ich sklejeniu. - Ugotowane kopytka możemy także zamrozić. Co zrobić żeby się nie posklejały? Najpierw układamy je na deseczce, tak, aby nie stykały się ze sobą i wkładamy do zamrażalnika. Następnie zamrożone już kopytka przekładamy do woreczka. - W postaci surowej możemy mrozić także samo ciasto ziemniaczane na kopytka (przez 2 - 3 miesiące). Życzę smacznego! :)