Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pojawiły się młode szparagi, zielone szparagi są wyjątkowo smaczne, delikatne i można je przygotować w kilka minut. Doskonale smakują z łososiem i sokiem pomarańczowym, w którym są ugotowane. Danie przygotowane w 15 minut jest lekkie, pożywne, zdrowe i niezwykle smaczne.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 312
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21822
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 312
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21822
Składniki
Odciac dolne koncówki szparagów i obrac je ewentualnie troche od dolu, ale tylko w razie potrzeby, gdyz w zasadzie zielonych szparagów nie obiera sie. Nastepnie smazyc je na srednim ogniu przez max. 2-3 minuty z odrobina oliwy z oliwek i masla i zmiazdzonymi zabkami czosnku Doprawic je sola i cukrem i obracac od czasu do czasu. Podgrzac sok pomaranczowy i zredukowac go o ok. 1/3 . Dodac do niego starta skórke pomaranczy i wycisniety z niej sok. Szparagi po usmazeniu wyjac z patelni i wlac do niej zredukowany sok pomaranczowy. Dodac do soku bulion i wszystko lekko zagotowac, nastepnie wlozyc szparagi z powrotem do patelni, dodac do plynu kawalek masla i gotowac szparagi w soku przez kolejne 2-3 minuty.
Lososia dokladnie oczyscic, pokroic w plastry o grubosci 0,5 cm i lekko doprawic sola. Na patelnie wlac kilka kropli oleju i podsmazyc plastry lososia z dwóch stron, kazda strone maksymalnie 1 minute, ryba powinna byc jeszcze szklista w srodku.
Na patelni bez tluszczu podsmazyc panko na zloty kolor. Liscie miety pokroic w drobne paski. Szparagi ulozyc na talerzu i obficie polac sokiem. Na wierzchu ulozyc kawalki lososia. Calosc skropic oliwa i sokiem z cytryny, posypac bulka tarta i mieta.