Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron szpinakowy z ostrymi papryczkami
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 666
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 98
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 666
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 98
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Robienie makaronu: Miksujemy mąkę ze szpinakiem (ja użyłam Thermomiksa, ale pewnie można to zrobić blenderem). Następnie dodajemy jajka i oliwę i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na co najmniej pół godziny w foliowej torebce. Potem wałkujemy i kroimy na dowolne kształty (u mnie tagliatelle). Gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minuty. Odcedzamy.
W czasie gotowania makaronu rozgrzewamy na głębokiej patelni oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i przesmażamy ok. 1 min. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki papryczki. Ja użyłam czerwonej i żółtej. Jeśli lubimy naprawdę ostre dania (ja uwielbiam :)))), to dodajemy papryczki z nasionkami, jeśli nie - nasionka usuwamy podczas krojenia. Dorzucamy przyprawy, które lubimy i smażymy ok. 4 min. Po tym czasie dodajemy makaron i wszystko razem krótko przesmażamy mieszając, aby smaki się połączyły. Po przełożeniu na talerz dodajemy pomidorki oraz ewentualnie posypujemy parmezanem. Danie dla miłośników ostrości ;) Makaron można zrobić w większej ilości, zwiększając proporcjonalnie ilość składników i po ususzeniu przechowywać w pojemniku do wykorzystania w innych daniach, bo jest pyszny.