Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 300
Dodano: 10.10.2018
Odsłon: 295
1-2 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Robienie makaronu:
Miksujemy mąkę ze szpinakiem (ja użyłam Thermomiksa, ale pewnie można to zrobić blenderem). Następnie dodajemy jajka i oliwę i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na co najmniej pół godziny w foliowej torebce. Potem wałkujemy i kroimy na dowolne kształty (u mnie tagliatelle).
Gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minuty. Odcedzamy.
W czasie gotowania makaronu rozgrzewamy na głębokiej patelni oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i przesmażamy ok. 1 min.
Następnie dodajemy pokrojone na kawałki papryczki. Ja użyłam czerwonej i żółtej. Jeśli lubimy naprawdę ostre dania (ja uwielbiam :)))), to dodajemy papryczki z nasionkami, jeśli nie - nasionka usuwamy podczas krojenia. Dorzucamy przyprawy, które lubimy i smażymy ok. 4 min. Po tym czasie dodajemy makaron i wszystko razem krótko przesmażamy mieszając, aby smaki się połączyły. Po przełożeniu na talerz dodajemy pomidorki oraz ewentualnie posypujemy parmezanem.
Danie dla miłośników ostrości ;)
Makaron można zrobić w większej ilości, zwiększając proporcjonalnie ilość składników i po ususzeniu przechowywać w pojemniku do wykorzystania w innych daniach, bo jest pyszny.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)